Súlyosan bántalmazták Mugabe pénzügyminiszterét egy katonai fogdában

2017.11.24. 10:31

Súlyosan bántalmazták a katonai fogdában a múlt heti zimbabwei puccs idején őrizetbe vett Ignatius Chombo pénzügyminisztert, jelenleg kórházban ápolják – mondta el Lovemore Madhuku, a sértett ügyvédje.

Madhuku szerint Chombo a kezén, a lábán és a hátán szenvedett sérüléseket, és egy egész héten át bekötött szemmel ült cellájában. Korrupcióval és hatalommal való visszaéléssel vádolták, a bűncselekményeket állítólag még tartományi miniszterként követte el több mint egy évtizeddel korábban. "Ez brutális és könyörtelen módja az ellenfelekkel való bánásmódnak."

A volt pénzügyminisztert a Robert Mugabe elnök elleni múlt heti puccs idején vette őrizetbe a katonaság azzal az indokkal, hogy megtisztítja az államfő környezetét a bűnözőktől. Chombót pénteken átadták a rendőrségnek.

Eközben Emmerson Mnangagwa korábbi alelnök, az ország új vezetője Mugabéval személyesen találkozva is megígérte, hogy a lemondott államfő és családja biztonságban lesz Zimbabwéban – közölte az állami média pénteken.

Előző nap a Reuters hírügynökség is olyan értesüléseket szerzett, hogy cserébe Mugabe lemondásáért az új hatalom vállalta, hogy nem fogja felelősségre vonni, és szavatolja biztonságát a hazájában. Mugabe tudatta, hogy Zimbabwéban akar meghalni, s nem tervezi, hogy külföldi száműzetésbe vonul. Egy kormányzati forrás szerint Mugabének nagyon fontos volt, hogy szavatolják számára az országban a biztonságot, tartott ugyanis a felesége elleni népharagtól.

A The Herald című állami napilap úgy tudja, hogy a megbuktatott elnök fáradtsága miatt várhatóan nem vesz részt Mnangagwa pénteki beiktatásán, amelyet egy hararei stadionban tartanak, és ebbe Mnangagwa is beleegyezett.

A Dél-afrikai Fejlesztési Közösség (SADC) kormányközi szervezet pénteken hangsúlyozta: kész szorosan együttműködni a jövendőbeli vezetővel és kormányával. A 16 tagországgal rendelkező szervezetet soros elnöke jelenleg a Dél-Afrikai Köztársaság.

Mugabe 37 évig irányította Zimbabwét, de elszámította magát azzal, hogy menesztette Mnangagwa alelnököt. A hadsereg pár nappal később államcsínyt hajtott végre, és az államfőt családjával együtt házi őrizetbe vette. Rövidesen a Zimbabwei Afrikai Nemzeti Unió - Hazafias Front (ZANU-PF) is kihátrált mögüle, és a párt vezetése megfosztotta elnöki tisztségétől, majd kezdeményezte az elmozdítását célzó alkotmányos eljárás (impeachment) megindítását. Robert Mugabe az impeachment parlamenti vitája alatt végül bejelentette lemondását.

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK