Észak-Korea megszegte a fegyverszüneti megállapodást a dezertőr lelövésével

Vágólapra másolva!
Észak-Korea megsértette a két ország közötti fegyverszüneti megállapodást azzal, hogy katonái rálőttek egyik társukra és megsebesítették, amikor átszökött a demarkációs vonalon – jelentette ki hétfőn Szong Jong Mo dél-koreai védelmi miniszter, és figyelmeztetette Phenjant, hogy ez ne ismétlődjön meg.
Vágólapra másolva!

Szong Jong Mo akkor mondta ezt, amikor felkereste a demilitarizált övezetben, a két országot elválasztó demarkációs vonalon fekvő Panmindzsont, hogy kitüntesse azokat a dél-koreai katonákat, akik megmentették a szökevényt.

Az incidens november 13-án történt, amikor az észak-koreai katona üldözésekor társai rövid időre átlépték a demarkációs vonalat, és tüzet nyitottak rá, megsértetve ezzel az 1950-53-as koreai háborút lezáró fegyverszüneti egyezményt. A történteket egy, az ENSZ-parancsnokság (UNC) által nyilvánosságra hozott videofelvétel rögzítette.

Az észak-koreai dezertőr súlyosan megsebesült, egy dél-koreai kórházban ápolják.

Az eset olyan időszakban történt, amikor igen feszült helyzet alakult ki az észak-koreai nukleáris program miatt Phenjan és a nemzetközi közösség között.

Szong hétfőn kijelentette, hogy

egy szökevényre Dél-Korea irányában leadott lövések a fegyverszüneti egyezmény megsértését jelentik, a határvonal átlépése úgyszintén. Fegyverek viselése a közös biztonsági területen hasonlóképpen.

Észak-Koreát tájékoztatni kell arról, hogy ez soha többé nem fordulhat elő.

A három évig tartó koreai háború 1953 júliusában a Panmindzsonban megkötött fegyverszüneti egyezménnyel ért véget, és a felek azóta sem kötöttek békemegállapodást.