Több mint 30 embert vettek őrizetbe a macedón parlament megtámadása miatt

Vágólapra másolva!
A macedón rendőrség őrizetbe vett kedden több mint harminc embert, közöttük a volt belügyminisztert, illetve több egykori rendőrt és ellenzéki politikust azzal a gyanúval, hogy részt vettek a macedón parlament áprilisi megtámadásában – jelentette a szkopjei Telma Televízió kedden.
Vágólapra másolva!

Az elfogottak között van a decemberi választást követően ellenzékbe szorult, korábban az országot tíz éven át vezető jobboldali Belső Macedón Forradalmi Szervezet – Macedón Nemzeti Egység Demokratikus Pártjának (VMRO-DPMNE) több parlamenti képviselője, valamint Mitko Csavkov, az előző, Nikola Gruevszki vezette kormány belügyminisztere is.

A férfiakat a szkopjei ügyészség az ország alkotmányos rendjének és biztonságának terrorista fenyegetésével vádolja, amiért a kiszabható legenyhébb büntetés négy év szabadságvesztés.

Az április 27-i összecsapásokban több mint százan sérültek meg, köztük több rendőr és parlamenti képviselő. A zavargások amiatt robbantak ki, hogy – öt hónappal az előrehozott parlamenti választást követően — a szkopjei képviselőház albán nemzetiségű házelnököt választott. A jobboldali tiltakozók betörtek az ülésterembe, és székekkel, valamint minden, kezük ügyébe kerülő tárggyal kezdték hajigálni és ütlegelni a bent tartózkodókat.

A tiltakozás akkor már hónapok óta folyt Macedóniában, a tüntetők ellenezték, hogy a szociáldemokraták és az albán kisebbségi pártok alakítsanak kormányt. A decemberi előrehozott parlamenti választást ugyan a jobboldal nyerte meg, de nem tudott kormányt alakítani, a jobboldallal szimpatizáló Gjorge Ivanov elnök pedig nem akarta kormányalakítással megbízni a baloldalt. Végül egy újabb összecsapást elkerülendő, valamint az egyre fokozódó nyugati nyomás hatására Gjorge Ivanov mégis megbízta kormányalakítással Zoran Zaevet, a szociáldemokraták elnökét, aki május 31-én lett Macedónia új miniszterelnöke.