Rengeteg kisgyereket és nőt zaklattak szexuálisan egy kis faluban

Vágólapra másolva!
Több évtizeden keresztül erőszakoltak meg nőket, gyerekeket és férfiakat is egy kis norvég faluban. Már most több mint 150 esetről tud a rendőrség, de ennél egészen biztosan több történt, és az esetek jelentős része valószínűleg soha nem derül ki. 
Vágólapra másolva!

A Norvég rendőrség több mint 150 esetben nyomozott szexuális zaklatás és gyermekek ellen elkövetett erőszak miatt a Tysfjord-i községben ami Norvégia északi részén Lappföldtől nyugatra van, és ahol alig kétezren élnek. A kis közösségben hatalmas döbenetett okozott a nyomozás eredménye.

Az ügy rámutatott a nemzeti hatóságok és a bennszülött számi közösség közötti, hosszú távú bizalmatlanságra is.

A legtöbb áldozat és gyanúsított is a számik közül került ki.

A Verdens Gang nevű újság írt először arról, hogy 11 férfi és nő vallotta, hogy korábban szexuálisan zaklatták. A legfrissebb rendőri jelentés szerint azonban már 82 áldozatról számol be, az áldozatok között van négy- és hetvenöt éves is.

92 gyanúsítottja van az ügynek. Sokan, 70%-uk számi és a konzervatív evangélikus ébredés mozgalom tagja.

Két embert a bíróság már elítélt. Összesen tíz esetben tudták bizonyítani a vádakat. A rendőrségi aktákban szereplő 151 szexuális zaklatási ügy - 43-at kiskorú ellen követtek el - egészen 1953-ig nyúlik vissza.

- mondta Tone Vangen rendőrnyomozó egy sajtótájékoztatón.

De hangsúlyozta, hogy bizonyos "mechanizmusok" ebben a közösségben "megnehezítették a nyomozást". Azt mondta, hogy néhány gyanúsított a bűnbánatért a valláshoz fordult a rendőrök helyett.

A számi népesség száma becslések szerint 40 000 és 60 000 között van Norvégiában, de ezt a számot nehéz pontosan megmondani a migrációs áramlások és az etnikai keverékek miatt.