Washington: Minden kapcsolatot meg kell szakítani Észak-Koreával

politics Horizontal US Ambassador to the UN Nikki Haley laves after a UN Security Council emergency meeting over launch of another ballistic missile by the Democratic People's Republic of Korea on November 29, 2017, at UN Headquarters in New York.  / AFP
Nikki Haley
Vágólapra másolva!
Az Észak-Koreával fenntartott kapcsolatok megszakítására szólított fel minden országot szerdán az ENSZ Biztonsági Tanácsának rendkívüli ülésén Nikki Haley, az Egyesült Államok ENSZ-nagykövete, egyúttal arra figyelmeztette Phenjant, hogy ha háború törne ki, az észak-koreai rezsimet "teljesen szét fogják zúzni".
Vágólapra másolva!

Haley elmondta, hogy Washington Észak-Korea olajellátásának megszakítását kérte Kínától abban a telefonbeszélgetésben, amelyet Donald Trump amerikai elnök folytatott a nap folyamán kínai hivatali partnerével, Hszi Csin-pinggel.

"Ma arra szólítunk fel minden nemzetet, hogy szakítsa meg diplomáciai kapcsolatait Észak-Koreával", és "szakítsák meg kereskedelmi kapcsolataikat a rezsimmel, leállítva minden importot és exportot, s kiutasítva minden észak-koreai munkást" - mondta az amerikai ENSZ-nagykövet az ülésen, amelyet amiatt hívtak össze, hogy Phenjan helyi idő szerint szerdára virradó éjszaka ismét felbocsátott egy interkontinentális ballisztikus rakétát.

Nikki Haley Forrás: AFP/Kena Betancur

Az ENSZ BT határozatait sértő rakétakísérletre utalva Haley kijelentette, hogy Kim Dzsongun észak-koreai vezető olyan döntést hozott, "amely a világot közelebb viszi a háborúhoz, és nem távolabb tőle". "Sohasem kerestük egy háború lehetőségét Észak-Koreával, és ezt ma sem tesszük" - mondta az amerikai nagykövet. "De ha háborúra kerül sor, ne tévedjenek, az észak-koreai rezsimet teljesen szétzúzzák".

Az eddigi legerősebb rakéta

Észak-Korea szerdán azzal a bejelentéssel állt a világ elé, hogy sikerrel próbálta ki, eddigi "legerősebb" interkontinentális ballisztikus rakétáját, amely képes az Egyesült Államok bármely pontjára csapást mérni egy nukleáris robbanófejjel. A kommunista rezsim állami médiájában közzétett kormánynyilatkozat szerint a kora hajnalban felbocsátott Hvaszong-15 típusú rakéta röppályája csúcsán 4475 kilométeres magasságot ért el, és 53 perces útja végén az indítás helyétől 950 kilométerre csapódott a tengerbe.

A terrorizmust támogatók listáján

A szeptember közepit követő újabb észak-koreai ballisztikusrakéta-kísérletre azt követően került sor, hogy az Egyesült Államok a múlt héten újra felvette Phenjant a terrorizmust támogató államok listájára.
Beszho Koro Japán nagykövet a BT rendkívüli ülésén "teljességgel elfogadhatatlannak" minősítette Phenjan legutóbbi rakétafelbocsátását, és azt követelte az országtól, hogy állítson le minden ballisztikusrakéta-kísérletet, nukleáris fejlesztést és más provokációt.

- mondta. "Nincs más választásunk, mint együttműködni, hogy a lehető legnagyobb nyomást gyakorolhassuk Észak-Koreára, annak érdekében, hogy eltérítsük mostani cselekvési irányától, és az atomfegyver-mentesítés felé fordítsuk."

Kettős befagyasztás

Vu Haj-tao kínai helyettes nagykövet ismét előállt azzal a javaslattal, hogy a felek válasszák a kettős befagyasztás megoldását, amelynek értelmében Észak-Koreát rakéta- és atomfegyver-kísérleteinek leállítására szólítanák, cserébe pedig az Egyesült Államok és Dél-Korea leállítaná a Koreai-félsziget közelében közösen tartott rendszeres hadgyakorlatait.

Vaszilij Nyebenzja, Oroszország ENSZ-nagykövete hasonló hangvételben beszélt, kijelentve, hogy Moszkva arra szólít fel határozottan minden érintett felet, hogy "vessen véget a feszültség spiráljának". "Elengedhetetlen, hogy lépjenek egyet hátra, és gondosan mérlegeljék minden egyes mozdulatuk (várható) következményét" - tette hozzá.

A feszültségek azután csaptak magasba a távol-keleti térségben, hogy Észak-Korea júliusban két interkontinentális ballisztikus rakétát is felbocsátott, szeptemberben pedig végrehajtotta hatodik, minden eddiginél nagyobb hatóerejű nukleáris kísérleti robbantását, hogy robbanófejet fejlesszen ki rakétáihoz. A phenjani rezsim 2006 óta szerepel a világszervezet szankciós listáján fegyverkezési programja miatt. Az ENSZ Biztonsági Tanácsa legutóbb szeptember 11-én fogadott el újabb, a korábbiaknál szigorúbb szankciókat, először véve célba Észak-Korea olaj- és gázellátását. Az Egyesült Államok és szövetségesei az elmúlt évben fokozódó nyomást igyekeztek gyakorolni Phenjan legfőbb szövetségesére, Kínára, hogy vesse latba minden befolyását, és szorítsa rá szomszédját rakéta- és atomfegyver-fejlesztési programjának feladására.