Őrizetbe vették a venezuelai olajvállalat volt vezetőit

2017.11.30. 18:07

Egyre nagyobb méreteket ölt a venezuelai korrupcióellenes kampány, csütörtökre virradóra őrizetbe vették a PDVSA venezuelai állami olajvállalat és az olajtárca volt vezetőit.

A vádhatóság szerint Eulogio Del Pino, a PDVSA volt elnökét azzal gyanúsítják, hogy részt vett egy korrupciós ügyletben a Petrozamora olajtársasággal. Nelson Martínez volt miniszternek pedig azt róják a terhére, hogy a caracasi vezetés jóváhagyása nélkül vett fel új kölcsönt az Citgo Petroleum olajfinomító és -forgalmazó cégtől - tette hozzá Saab.

A PDVSA egyik forrása a nap folyamán még azt állította, hogy kettejüket mindössze meghallgatásra vitték be a hatóságok. Egy másik tisztségviselő az olajtársaságnál viszont azt állította, hogy ők is gyanúsítottak a céget megrázó korrupciós botrányban.

A venezuelai olajágazat névtelenséget kérő illetékesei szerint Nicolás Maduro venezuelai elnök így akarja kiszorítani politikai riválisait, bebetonozni hatalmát és megőrizni a súlyos gazdasági nehézségekkel küszködő ország exportbevételeit szinte kizárólagosan biztosító iparág feletti ellenőrzését.

A két férfit, bár szakembereknek számítanak, vasárnap menesztették, tisztségeiket egy személyben a Nemzeti Gárda egyik tábornoka vette át, tovább bővítve a hadsereg egyébként sem elhanyagolható befolyását a latin-amerikai országban. A venezuelai fegyveres erők számítanak Maduro legfőbb támaszának.

A hatóságok figyelmének központjában állhat Rafael Ramírez volt ENSZ-nagykövet is, aki Venezuela olajbárójaként volt ismert egy évtizedig, s akiről úgy tudni, elősegítette Del Pino és Martínez karrierjét. Ramírezt kedden menesztették a világszervezetnél betöltött tisztségéből Maduro utasítására, s hívták vissza Caracasba.

A venezuelai olajipart megrázó korrupciós botránysorozat keretében a múlt héten a venezuelai tulajdonú, de amerikai központú Citgo Petroleum olajfinomító és -forgalmazó cég hat vezetőjét tartóztatták le Caracasban megvesztegetés gyanújával, és augusztus óta a PDVSA ötven különböző szintű vezetőjét vették őrizetbe.

A Föld legnagyobb bizonyítható olajtartalékával rendelkező Venezuela exportbevételeinek 95 százaléka az olajeladásokból származik. A kőolaj világpiaci árának elmúlt években bekövetkezett zuhanása ezért súlyosan érinti a latin-amerikai országot, és nagyban hozzájárul a mély gazdasági válságához.