December 20-án tehetik le a hivatali esküt az új osztrák kormány tagjai

2017.12.01. 13:08

Valószínűleg december 20-án teszik le a hivatali esküt Ausztria új, konzervatív-szélsőjobboldali kormányának tagjai - mondta el egy a koalíciós tárgyalásokban jártas forrás pénteken.

Sebastian Kurz, a október 15-i választásokon győztes Osztrák Néppárt (ÖVP) elnöke Heinz-Christian Strache Osztrák Szabadságpártjával (FPÖ) folytat koalíciós tárgyalásokat. A leendő koalíciós partnerek főtárgyalóinak csütörtöki ülésén került szóba először a kormánytagok beiktatásának időpontja. A felek megegyeztek abban, hogy a minőség nem mehet a tempó rovására, így ha a december 20-a nem tartható, akkor legközelebb január 8-án iktathatják be tisztségükbe a kabinet tagjait.Az FPÖ legutóbb 2000-ben képviseltette magát a szövetségi kormányban, jelenleg pedig két osztrák tartomány vezetésében vesz részt.
Sebastian Kurz osztrák kancellárjelölt egy héttel korábban elégedettnek mondta magát a koalíciós tárgyalások menetével. A választások óta eltelt időszakban intenzív egyeztetések zajlottak az egyes munkacsoportokban - tette hozzá akkor Kurz.

Az Osztrák Szabadságpártot vezető Heinz-Christian Strache elmondta: bár nem minden kérdésben tudnak százszázalékos egyetértésre jutni, a lényeg, hogy a végén megvalósuljon a "piros-fehér-piros program". A pártelnök korábban leszögezte: csak olyan kormányprogramot fogad el, amely az ÖVP-ével azonos mértékben, vagyis felerészben tartalmazza az FPÖ elképzeléseit.

A parlamenti választásokon a néppártra a szavazók 31,5 százaléka, az Osztrák Szociáldemokrata Pártra (SPÖ) 26,9 százaléka, míg a szabadságpártra 26 százaléka voksolt.

Sebastian Kurz a választások után - az előzetes várakozásoknak megfelelően - bejelentette, hogy pártja az FPÖ-vel kezd koalíciós tárgyalásokat. Döntését azzal indokolta, hogy a két tömörülés politikájában sok a tartalmi átfedés, és mindketten a gyökeres változás hívei.