Zsarolás állhat a potsdami adventi vásáron talált gyanús csomag ügye mögött

Potsdam bomba
A picture taken on December 1, 2017 shows a security perimeter set after a suspicious object prompted the evacuation of a Christmas market in Potsdam. "Suspicions of an unconventional explosive device have been confirmed," police in Brandenburg state outside Berlin said on Twitter. / AFP PHOTO / dpa / Julian Stähle / Germany OUT
Vágólapra másolva!
Nem terrortámadás, hanem egy nagyszabású zsarolás része lehet a németországi Potsdamban pénteken talált gyanús, robbanószerkezetnek gondolt csomag ügye a nyomozás első megállapításai szerint - jelentették be vasárnap a helyi hatóságok.
Vágólapra másolva!

Sajtótájékoztatót tartott a potsdami ügyészség, a Brandenburg tartományi rendőr-főkapitányság és a tartományi belügyminisztérium arról, hogy mi állhat a potsdami adventi vásáron talált gyanús csomag ügye mögött.

Azt mondták, hogy a helyszínen találtak egy papírt, rajta egy úgynevezett QR-kóddal, amely a mobiltelefon kamerájával leolvasható különleges vonalkód. Ezt a kódot leolvasták, így jutottak el egy zsaroló levélhez.

Potsdamban lezárták az adventi vásárt, miután megtalálták a gyanús csomagot Forrás: AFP/Julian Stahle

A levél írói több millió eurót követelnek a német posta DHL nevű csomagküldő vállalkozásától. A rendőrfőkapitány azt is hozzátette, hogy

a zsarolók még több veszélyes csomagot indíthatnak útnak.

A címzettek kisvállalkozások, de akár magánszemélyek is lehetnek. A hatóságok ezért a lakosság segítségét kérik. Arra kértek mindenkit, hogy értesítse a rendőrséget, ha gyanús - például feladó nélküli - küldeményt kap, és ne nyissa fel.
A tájékoztatón elmondták, hogy a pénteken egy potsdami belvárosi gyógyszertárba kiszállított csomag

az előzetes megállapításokkal szemben valószínűleg veszélyes volt, akár fel is robbanhatott volna.

A közelmúltban egyébként hasonló küldeményt kapott egy meg nem nevezett címzett a Potsdamtól nagyjából 100 kilométerre fekvő Frankfurtban. A zsaroló levelet akkor azért nem találták meg, mert a csomag felnyitáskor kigyulladt, és így elégett a QR-kódot tartalmazó papírlap.
A robbanóanyagot, szögeket és - a nyomozás új megállapításai szerint - gyújtószerkezetet is tartalmazó csomag miatt péntek délután lezárták és kiürítették a vásárt. Szombaton újra megnyitották, de a történtek miatt valamennyi brandenburgi karácsonyi vásáron megerősítették a rendőri készültséget.