Továbbra is mágnesként vonzza a menekülteket Németország

Vágólapra másolva!
Továbbra is mágnesként vonzza a menekülteket Németország, az idei első fél évben több menedékjogi kérelmet bíráltak el, mint az Európai Unió összes többi tagországában együttvéve - írta a kedden a Die Welt című német lap az Európai Bizottság statisztikai szolgálata, az Eurostat adataira hivatkozva.
Vágólapra másolva!

A kimutatás alapján a január-júniusi időszakban Németországban 357 625 menedékjogi kérelmet bíráltak el, az Európai Unió többi 27 tagországában pedig 199 405-öt.

A Die Welt Németország marad Európa menedék-mágnese című összeállítása szerint szintén jellemző adat, hogy

a Németországba újonnan érkező menedékkérők száma meghaladja az Földközi-tengeren keresztül az EU területére érkezők számát.

Az idén októberig 156 ezer menedékkérő érkezését regisztrálták a német hatóságok, míg a Nemzetközi Migrációs Szervezet (IOM) adatai szerint ugyanebben az időszakban 153 ezren értek partot a Földközi-tenger EU-s partvidékén.

Az eltérésnek az az oka, hogy sokan illegálisan, de továbbra is akadálytalanul továbbutaznak abba a tagállamba, ahol menedékjogi kérelmet kívánnak benyújtani,

és ez a tagállam rendszerint Németország - írta a Die Welt, kiemelve, hogy a menedékkérők a menekültügyi szigorítások ellenére változatlanul számíthatnak arra, hogy ha sikerül eljutniuk Németországba, akkor ott is maradhatnak.

Ezt jelzi, hogy 2016 elejétől 2017 szeptemberéig a német hatóságok elutasítottak 550 413 menedékjogi kérelmet, de

csupán 122 103 ember távozott az országból önként vagy kitoloncolás révén.