Körözést adott ki az ukrán főügyészség Miheil Szaakasvili ellen

2017.12.05. 19:28

Körözést adott ki az ukrán főügyészség Miheil Szaakasvili volt odesszai kormányzó, egykori grúz elnök ellen – közölte kedden Andrij Liszenko, a főügyészség sajtótitkára a Facebookon.

Az elfogató parancsot az ügyészség továbbította a rendőrségnek.

A tisztségviselő szerint erre a lépésre azért volt szükség, mert a politikus kedden őrizetbe vétele után megszökött abból a rendőrségi mikrobuszból, amellyel el akarták otthonából szállítani.

Szaakasvilit hívei szabadították ki az általuk körbekerített járműből. A politikus ezután támogatóival körülvéve a parlament elé vonult, a NewsOne oroszbarátnak tartott ukrán hírtelevízió becslése szerint több ezres tiltakozó tömeg előtt mondott beszédet. A tévé élőben közvetítette a megmozdulást.

Kijev, 2017. december 5. Miheil Szaakasvili volt odesszai kormányzó, egykori grúz elnök beszél támogatóihoz az ukrán parlament előtt Kijevben 2017. december 5-én, miután a kevéssel korábban őrizetbe vett politikust hívei kiszabadították egy rendőrségi kisbuszból. Az ukrán főügyészség körözést adott ki Szaakasvili ellen, akit bűnszervezetekkel való együttműködéssel vádolnak. (MTI/AP/Jevgenyij Maloletka)Forrás: MTI/AP/Jevgenyij Maloletka

Jurij Lucenko főügyész a nap folyamán a parlament plenáris ülésén kijelentette: Szaakasvilit – mivel őrizetbe vételekor megszökött – nyilvánvalóan elfogása után előzetesbe helyezi majd a bíróság.

Lucenko 24 órát adott a politikusnak, hogy önként feladja magát. A tüntetőknek pedig az üzente, gondolják át és aszerint cselekedjenek, amit a főügyészség kedden a tudomásukra hozott: konkrétan azt, hogy lehallgatott telefonbeszélgetések tanúsága alapján Szaakasvili kijevi utcai megmozdulásait Viktor Janukovics Oroszországba menekült volt ukrán elnök környezetéből finanszírozták.
Szaakasvili közölte, hogy egyelőre a tüntetők között marad a kijevi törvényhozás épülete előtt.

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK