Nagyszabású razziát tartottak Németországban a G20-csúcson történt zavargások miatt

2017.12.05. 10:55

Nagyszabású razziát tartottak kedden Németországban szélsőbaloldali csoportosulásoknál a hamburgi G20-csúcson történt zavargásokkal összefüggésben.

A rendőrök és ügyészek nyolc tartományban razziáztak, 24 lakást és szélsőbaloldali találkozóhelyet kutattak át - jelentette a Norddeutscher Rundfunk (NDR) regionális közszolgálati médiatársaság.
A bevetést a hamburgi ügyészség és a tartományi bűnügyi hivatal zavargásokkal foglalkozó, 180 fős nyomozócsoportja irányította.

Rendőrök a göttingeni Rote Zentrum előtt 2017. december 5-én.Forrás: MTI/AP/DPA/Swen Pfoertner

A júliusi G20-csúcs óta több ezer videót és fotót vizsgáltak meg, és a szemtanúk és helyi lakosok vagy buszokon, pályaudvarokon rendszeresített biztonsági kamerák által készített felvételek elemzése után azért tartottak országszerte házkutatásokat, hogy további adatokat, bizonyítékokat gyűjtsenek a felvételek alapján gyanúsnak talált személyek ellen.

Hamburg, 2017. július 6. A világ 19 legfejlettebb gazdaságú és vezető feltörekvő országát, valamint az Európai Uniót tömörítő húszas csoport, a G20 hamburgi csúcstalálkozója ellen tiltakozó tüntetők az "Üdvözlünk a pokolban!" elnevezésű tiltakozáson az észak-németországi város halpiacán 2017. július 6-án, egy nappal a csúcstalálkozó kezdete előtt.Forrás: MTI/EPA/Ronald Wittek

Az NDR szerint az év végére akár a háromezret is elérheti a zavargásokkal kapcsolatban indított eljárások száma. Több embert már bíróság elé állítottak és elítéltek. Az eddigi legsúlyosabb büntetés három év szabadságvesztés volt, ezt a hamburgi városi bíróság szabta ki novemberben egy 28 éves helyi férfire, amiért kövekkel és palackokkal dobálta a rendőröket egy tüntetésen a G20-csúcs alatt.

Hamburg, 2017. július 7.Forrás: MTI/EPA/Ronald Wittek

A G20 csoport a világ vezető ipari államait, legnagyobb feltörekvő országait és az Európai Uniót mint intézményt fogja össze. A hamburgi csúcstalálkozó a decemberrel véget ért német soros elnökség programjának legfontosabb rendezvénye volt, azonban a legnagyobb figyelem a megbeszélések helyett a csoport tevékenysége ellen szervezett szélsőbaloldali tüntetésekre irányult, mert számos megmozdulás zavargásba torkollt. A tüntetők és a rendőrök összecsapásaiban több százan megsebesültek.