Felrobbantottak egy kisbuszt Szíriában, nyolc ember meghalt

2017.12.05. 14:43

Pokolgépet robbantottak egy kisbuszon a szíriai Homsz városában kedden. Az Iszlám Állam dzsihadista szervezet támadásában nyolcan életüket vesztették és tizenhatan megsebesültek – közölték helyi egészségügyi források.

Az utasok közül sokan egyetemi hallgatók voltak – mondta el Talal Barazi, Homsz tartomány kormányzója az állami Ihbaríja tévécsatornának. A robbantást Akrama körzetben, a Baasz Egyetem közelében követték el. A terepen kiterjedt aktivistahálózattal rendelkező Emberi Jogok Szíriai Megfigyelőközpontja (OSDH) szerint az áldozatok között hat nő van. A dzsihadisták ezzel szemben azt állították, hogy támadásuk célpontja egy katonai jármű volt, és csak a kormányerők tagjai vesztették életüket a merényletben.

Járműroncsok Homszban 2017. december 5-énForrás: MTI/EPA/SANA/-------------------

Az Iszlám Állam hasonló robbantást hajtott végre májusban ugyancsak Homszban, akkor négyen haltak meg és 32 volt a sebesültek száma. A városban korábban is több támadást követtek el a szélsőségesek, a legvéresebbet 2014 októberében. Akkor egy iskola előtt röpítette magát a levegőbe egy öngyilkos merénylő, 54 embert rántva magával a halálba. Közülük 47-en kisiskolások voltak.
Idén már több, a kormányerők kezén lévő városban robbantottak a szélsőségesek, köztük Damaszkuszban.

Járműroncsok Homszban 2017. december 5-énForrás: MTI/EPA/SANA/-------------------

A felkelők korábbi fellegvárának számító Homsz májusban került újra a damaszkuszi rezsim ellenőrzése alá. A város utolsó ellenzéki körzetéből, al-Vaerből az ostrom alatt több száz felkelőt és civilt menekítettek ki.

Az Oroszország és Irán támogatását élvező szíriai kormány idén jelentős területeket szerzett vissza a lázadóktól és a szélsőségesektől.