Porosenko: Moszkva áll Szaakasvili támogatói mögött

2017.12.06. 15:47

Petro Porosenko ukrán elnök azon meggyőződésének adott hangot szerdán, hogy Moszkva áll Miheil Szaakasvili volt odesszai kormányzó és egykori grúz elnök támogatói, illetve az általuk Kijevben rendezett demonstrációk mögött.

Erről az államfő a nyugat-ukrajnai Lviv megyében tett látogatásán beszélt. Porosenko kijelentette, hogy Szaakasvili őrizetbe vételének előző napi meghiúsulása sokkolta őt. Szerinte a hatóságok megfelelően cselekedtek az adott helyzetben és köszönetet mondott az ukránoknak, hogy túlnyomó többségük – jól látva a helyzetet – nem támogatja Szaaksvilit és megmozdulásait.

"Nem először mondom, hogy Moszkvában erőt, pénzt nem sajnálva egyre nagyobb tétet tesznek fel arra, hogy Ukrajnát hátba támadják és belülről destabilizálják az országot" – hangoztatta az elnök.
Hangsúlyozta, hogy ő maga, és az ukrán kormány tiszteletben tartja az emberek jogát békés demonstrációk rendezésére. "Ezt bebizonyítottuk az elmúlt hetekben, miközben az akciók szervezői vért akartak, és több ízben provokálták a rendfenntartókat" – jelentette ki utalva a parlament előtt több hete zajló sátoros tüntetéssorozatra, amelynek kezdeményezője a Szaakasvili által Ukrajnában létrehozott Új Erők Mozgalma nevű párt.

Kijev, 2017. december 6. Miheil Szaakasvili volt odesszai kormányzó, egykori georgiai elnök beszél támogatóihoz a kijevi parlament előtt 2017. december 6-án. Az előző napon az őrizetbe vett politikust hívei kiszabadították egy rendőrségi kisbuszból. Az ukrán főügyészség körözést adott ki Szaakasvili ellen, akit bűnszervezetekkel való együttműködéssel vádolnak, a főügyész 24 órát adott Szaakasvilinek, hogy önként feladja magát ő azonban erre nem hajlandó. (MTI/AP/Jevgenyij Maloletka)Forrás: MTI/AP/Jevgenyij Maloletka

Jurij Lucenko ukrán főügyész a parlament szerdai plenáris ülésén azt mondta, hogy teljesen elégedett a hatóságok előző napi fellépésével a grúz származású politikus őrizetbe vételének meghiúsulása miatt. Szerinte ugyanis a rendfenntartóknak joguk lett volna tüzet nyitni. Ugyanakkor megértően és helyeslően vette tudomásul, hogy ezt nem tették meg, mert Szaakasvili az általa megtévesztett emberek háta mögé bújt a felelősségre vonás elől. Ezeket az embereket – mondta – Viktor Janukovics Oroszországba menekült volt elnök és környezete által Ukrajnától ellopott pénzen vásárolták meg.

A kora reggeli rohamrendőri támadást a parlament közelében felállított tiltakozók ellen Lucenko jogszerűnek nevezte. Ezt azzal indokolta, hogy Szaakasvili ellen körözés van érvényben. Kifejezte meggyőződését, hogy a politikust mindenképpen őrizetbe fogják venni. Hozzátette, hogy Szaakasvili jobban teszi, ha önként bemegy a főügyészségre tanúvallomást tenni, ha valóban szereti Ukrajnát, minként azt folyton hangoztatja.

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK