Az Iszlám Állam több ezer tagját evakuáltak Rakkából egy titkos megállapodás alapján

2017.12.07. 20:39

Az Iszlám Állam több ezer harcosa hagyhatta el a terrorszervezet egykori szíriai fellegvárát, Rakkát egy, az Egyesült Államok által jóváhagyott titkos megállapodás keretében – állította csütörtökön a Szíriai Demokratikus Erők (SDF) nevű kurd-arab ernyőszervezet egy magas rangú korábbi parancsnoka, aki időközben Törökországba szökött.

Talal Silo szerint a Washington vezette terrorellenes koalíció támogatását élvező SDF iszlamisták buszokkal való elszállítását készítette elő Rakkából abban az időben, amikor az ernyőszervezet a város visszafoglalásáért küzdött az Iszlám Állam ellen.

Silo korábban az SDF szóvivőjének tisztségét látta el, és ebben a minőségében október közepén – amikor az említett megállapodás megszületett – még azt állította, hogy kevesebb mint háromszáz szélsőséges hagyta el Rakkát családtagjaival, míg a többiek a harcok a folytatása mellett döntöttek.

IllusztrációForrás: MTI/EPA/Jeoffrey Maitem

A Reuters hírügynökségnek most adott interjújában Silo viszont már azt mondta, jóval több dzsihadista hagyta el Rakkát a korábban közöltnél, s az iszlamisták utolsó leheletéig tartó harcokról szóló beszámolók mindössze az újságírók félrevezetését szolgáló "színjáték" részei voltak, céljuk az volt, hogy a város evakuálása rejtve maradjon. Mint mondta, mintegy 4 ezer embert vittek ki a városból, és ötszázat leszámítva mind harcosok voltak.

Silo beszélt arról is, hogy a nemzetközi koalíció egyik amerikai tisztségviselője, akit nem nevezett meg, áldását adta a szélsőségesek evakuálására vonatkozó megállapodásra.

Talal Silo szerint az Iszlám Állam és az SDF közötti megbeszéléseket Sahin Cilo, az ernyőszervezet egyik parancsnoka folytatta a szélsőségesek közvetítőjével, akinek féltestvére az Iszlám Állam rakkai emírje volt akkor. Miután megállapodásra jutottak a város kiürítéséről, Cilo az amerikai hadsereg Dzsalabíjában fekvő támaszpontjára indult, ahol jóváhagyták az alkut. Hozzátette: az Egyesült Államok azért támogatta a megállapodást, mert gyors győzelmet akart Rakkában, hogy az SDF tovább nyomuljon az ország keleti részén levő Deir-ez-Zór tartományba, ahol Bassár el-Aszad szíriai elnök csapatai is offenzívát indítottak. Úgy tudni, a szélsőségesek is ebbe a tartományba mentek.

Az Egyesült Államok vezette Szíriai Demokratikus Erők (SDF)Forrás: MTI/EPA/Juszef Rabi Juszef


Amerikai tisztségviselők Silo beszámolóját "kitalációnak és koholmánynak" nevezték, ugyanakkor a török biztonsági erők egyik tisztségviselője megerősítette.

Silo három hete szökött Törökországba. Ankara és Washington között feszültté vált a viszony az SDF támogatása miatt, hiszen az ernyőszervezet fő erejét adó, Népvédelmi Egységek (YPG) nevű kurd milíciát Törökország terrorszervezetnek tekinti.

Október közepén egymásnak ellentmondó közlések láttak napvilágot arról, hogy az Iszlám Állam külföldi harcosai elhagyhatták-e Rakkát vagy sem. A brit BBC később az evakuációban részt vevő egyik sofőr beszámolójára hivatkozva közölte, hogy a Rakkát elhagyó konvoj majdnem hét kilométer hosszan kígyózott, ötven teherautóból, tizenhárom buszból és az iszlamisták száz járművéből állt, zsúfolásig töltve harcosokkal és hadfelszereléssel.

A török kormány aggodalmát fejezte ki, hogy az Iszlám Állam fellegvárából evakuált harcosok Törökországba szökhettek, és ott vagy nyugati országokban terrorcselekményeket követhetnek el.