Magyarország állandó EBESZ-megfigyelők kér Kárpátaljára

Szijjártó Péter
Budapest, 2017. november 15. Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter az AMES Hungaria Kft. beruházását bejelentő sajtótájékoztatón a Nemzeti Befektetési Ügynökség (Hungarian Investment Promotion Agency, HIPA) fővárosi székházában 2017. november 15-én. Az autóipari alkatrészeket gyártó társaság 3,5 milliárd forintos beruházással bővíti szentgotthárdi gyártó üzemének kapacitását, ezzel 75 új munkahelyet hoz létre. A fejlesztéshez a magyar kormány 349 millió forint vissza nem térítendő támogatást ad. MTI Fotó: Balogh Zoltán
Vágólapra másolva!
Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter az Európai Biztonsági és Együttműködési Szervezet (EBESZ) miniszteri tanácsának plenáris ülésén felszólalásában kiemelte: Magyarország nagyra értékeli a szervezet megfigyelőinek ukrajnai munkáját. A szervezetnek az orosz-ukrán határ orosz oldalán működő határmegfigyelő misszióját magyar diplomata vezeti - emlékeztetett.
Vágólapra másolva!

Felidézte, hogy Magyarország korábban számos területen elkötelezetten támogatta Ukrajnát, de nagy csalódást okozott számára a szeptemberben elfogadott oktatási törvény, amely jelentősen csorbítja a nemzeti kisebbségek anyanyelven való tanuláshoz fűződő jogait.

- jelentette ki.

Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter Forrás: MTI/Balogh Zoltán

Szijjártó kitért rá: Magyarország aggódik a kárpátaljai helyzet miatt, a régióban 150 ezer magyar él.

Ezért állandó EBESZ-megfigyelők telepítését kezdeményezi a térségbe,

ami nem ütközhet akadályba, hiszen a misszió mandátuma az ország egész területére szól. Hozzátette: Kárpátalja többnemzetiségű terület, és az új oktatási törvény nem segíti a békés együttélést a térségben.