Balog Zoltán: Magyarország abban a helyzetben van, hogy segíteni tud

2017.12.10. 15:17

Magyarország végre gazdaságilag és emberileg is abban a helyzetben van, hogy segíteni tud - mondta Balog Zoltán, az emberi erőforrások minisztere telefonon Tolentinóból az MTI-nek azzal kapcsolatban, hogy az olaszországi városban felavatták a Magyarország segítségével helyreállított templomot.

Balog Zoltán felidézte, hogy a közép-olaszországi Tolentinóban földrengés pusztított 2016-ban, a város mind a hat temploma életveszélyessé vált, és be kellett zárni. A Szent Szív és Szent Benedek-templomot fenntartó társaság vezetője Orbán Viktor miniszterelnöknek írott levelében segítséget kért a templom helyreállításához.

 

Amikor 2016. október 30-án megmozdult a föld, éppen a vasárnap reggeli mise zajlott. A papot és a hívőket is egy pillanatra megbénította a félelem, majd kirohantak a templomból. A templom és a szomszédos sekrestye falai és boltívei mindenhol végigrepedtek, a latin feliratú márványtáblák és díszítések darabokra törtek, az épületegyüttes omlásveszélyessé vált, majd a 2017. január 18-i földrengésben is további károkat szenvedett. A templom homlokzati fala a földrengésekben szabályosan levált az épület többi részéről, hét centiméterrel mozdult el.

A magyar kormány 150 millió forintot szavazott meg a templom felújítására. Balog Zoltán azt mondta: egy év alatt rendbe hozták az épületet, még mindig ez az egyetlen templom, amelyet megnyitottak a városban.

A földrengésben megrongálódott tolentinói templom újra megnyitja kapuit. A képre kattintva galéria nyílik!Forrás: Bartos Gyula/EMMI

A miniszter az ünnepségen beszélt arról, hogy a történelem során az olaszoktól sok segítséget kapott Magyarország. Kiemelte egyebek mellett, hogy 1956-ban sokan álltak ki Olaszországban a magyarok mellett, sokan segítettek. Ezt Balog Zoltán megköszönte, és jelezte, hogy viszonzásképpen most Magyarország szívesen támogatta ezt az újjáépítést.

A miniszter közölte: többek között találkozott a város polgármesterével is, aki szintén kifejezte háláját a segítségért.
A helyreállított templom felavatására összegyűltek az Olaszországban élő magyarok, vasárnap magyar nyelvű misét is tartanak - mondta el Balog Zoltán.