A dél-koreai-japán-amerikai gyakorlat csak növeli a feszültséget

2017.12.11. 14:05

A dél-koreai-japán-amerikai közös rakétavédelmi gyakorlat csak növeli a feszültséget a térségben, és még instabilabbá teszi azt - jelentette ki hétfőn a tokiói látogatáson tartózkodó Valerij Geraszimov orosz vezérkari főnök.

Dél-Korea, Japán és az Egyesült Államok hétfőn kezdte el a kétnapos gyakorlatot, miután sajtóértesülések jelentek meg arról, hogy Észak-Korea tengeralattjáróról indítható ballisztikus rakéta tesztelésére készül. A gyakorlat célja az információmegosztás és rakéták számítógéppel szimulált észlelése, nyomon követése és elfogása a Koreai-félsziget és Japán közötti Japán-tengeren. Aegis típusú rakétavédelmi rendszerrel felszerelt négy hadihajó vesz részt rajta, köztük a dél-koreai Szeoé Riju Szeong Rijong, az amerikai Stethem és a Decatur, valamint a japán Csokai rombolók.

Valerij Geraszimov tábornok Onodera Icunori japán védelmi miniszterrel találkozott hétfőn Tokióban.
Oroszország már többször elítélte a térségben rendezett amerikai-japán és amerikai-dél-koreai hadgyakorlatokat, mondván, hogy ezek révén nem lehet megoldani az észak-koreai rakéta- és nukleáris program okozta válságot.

Kína is tiltakozik ezek miatt. A pekingi külügyminisztériumi szóvivő hétfőn azt mondta: a helyzet egy ördögi körhöz hasonlít, és olyan következménye lehet, amely senkinek nem érdeke.

Geraszimov személyében orosz vezérkari főnök hét év óta először látogatott el Japánba.