Kambodzsa hiteltelen lett az EU előtt

Így nyaralnak a celebek: Vámos Erika bejárta Ázsiát, Kambodzsa
Kambodzsa
Vágólapra másolva!
Leállította az Európai Unió a Kambodzsában 2018-ban tartandó általános választások pénzügyi támogatását, mert hiteltelennek tartja a szavazást úgy, hogy a hatóságok feloszlatták a legnagyobb ellenzéki pártot - erről kedden levélben tájékoztatta az EU a kambodzsai választási bizottságot.
Vágólapra másolva!

A kambodzsai legfelsőbb bíróság november közepén oszlatta fel a Kambodzsai Nemzetmentő Pártot (CNRP), amely az 1985 óta kormányzó Hun Sen miniszterelnök vezette Kambodzsai Néppárt (CPP) legfőbb riválisa lett volna.

Kambodzsai látkép Forrás: Thinkstock

A pártot a belügyminisztérium feljelentése alapján azzal vádolták, hogy külföldi hatalmakkal szövetkezve államcsínyre készült.

Nem tekinthető legitimnek egy olyan választási folyamat, amelyből önkényesen kizárták a legnagyobb ellenzéki pártot - olvasható a Reuters hírügynökség birtokába jutott uniós levélben.
Japán mellett az Európai Unió nyújtotta a legjelentősebb anyagi támogatást a kambodzsai választások megrendezéséhez.

Az EU levelére reagálva Phay Siphan kambodzsai kormányszóvivő közölte: meg tudják tartani a választásokat a saját pénzükből is.

A CNRP feloszlatása után az Egyesült Államok már novemberben jelezte, hogy megvonja támogatását az ország választási bizottságától, és vízumkorlátozásokat is kilátásba helyezett azokkal szemben, akik szerepet játszanak Kambodzsában a demokrácia aláásásában.