Vádat emeltek a manhattani robbantó ellen

Manhattan, Port Authority robbantás 2017.12.11.
Police respond to a reported explosion at the Port Authority Bus Terminal on December 11, 2017 in New York. New York police said Monday that they were investigating an explosion of "unknown origin" in busy downtown Manhattan, and that people were being evacuated. Media reports said at least one person had been detained after the blast near the Port Authority transit terminal, close to Times Square.Early media reports said the blast came from a pipe bomb, and that several people were injured. / AFP PHOTO / Bryan R. Smith
Vágólapra másolva!
Vádat emeltek a manhattani robbanás felelőse, a bangladesi származású Akayed Ullah ellen terrorista fenyegetésért, terrorcselekmény támogatásáért és jogtalan fegyvertartásért – jelentette a Reuters hírügynökség kedden.
Vágólapra másolva!

A 27 éves Ullah a hétfői robbanásnak, amely New York egyik legforgalmasabb pontján, a Times Square és a Port Authority buszállomás között egy aluljáróban következett be a reggeli csúcsforgalom idején, helyi idő szerint reggel 7:30 körül.

A vádlott saját készítésű, kezdetleges csőbombát erősített magára, a robbanószerkezet az elsődleges feltételezések szerint véletlenül lépett működésbe. Az amerikai hatóságok jelenlegi álláspontja szerint Ullah szándékosan hozta működésbe a testére erősített robbanószerkezetet a forgalmas aluljáróban. Ha ez így van, akkor az elkövető öngyilkos merényletre tett kísérletet.

A robbanásban négyen sebesültek meg könnyebben, köztük a csőbomba készítője, aki a legsúlyosabb sebesüléseket szenvedte, de állapota kielégítő.

A férfi 2011-ben vándorolt az Egyesült Államokba, értesülések szerint az utóbbi időben Brooklynban élt.

A New York-i rendőrség keddi közlése szerint Ullah nem volt ismert a hatóságok előtt. Származási országa, Banglades hatósági pedig hasonlóan arról számoltak be, hogy Ullah nem szerepel a bűnügyi nyilvántartásban. A bangladesi hatóságok felkeresték Ullah családját is, unokatestvérétől pedig meg is tudták, hogy van egy felesége és egy féléves gyermeke a dél-ázsiai, muszlim többségű országban. A legutóbbi értesülések szerint a bangladesi hatóságok kihallgatták Ullah feleségét. Bangladesben élő családját "elborzasztották" a történtek.

Rendőrök a robbantás helyszínén december 11-én Forrás: AFP/Bryan R. Smith

John Miller, a terrorelhárításért és hírszerzésért felelős New York-i rendőrfőnök-helyettes azt mondta, hogy Ullah nemcsak a rendőrség, de a Szövetségi Nyomozó Iroda (FBI) előtt sem volt ismert. Közölte: egyre nehezebb védekezni az ilyen típusú fenyegetések ellen, mivel a terrortámadást fontolgatók egyszerűen felmennek az internetre, ahol anélkül hogy kapcsolatba lépnének valamely nagyobb terrorszervezettel, az online megtalálható propagandából és más tartalomból tájékozódnak.

Az interneten robbanószerkezetek elkészítési útmutatója is megtalálható, főként a terrorizmussal kapcsolatos, nehezen elérhető oldalakon.

Későbbi értesülésekből ki is derült, hogy – a vádirat szerint – Ullah az Iszlám Állam (IÁ) terrorszervezettel szimpatizáló tartalmakat tekintett meg az interneten, egyebek mellett egy pokolgépek elkészítését leíró videót. Az így elkészített csőbombában robbanékony port, egy kilenc voltos elemet, egy karácsonyi égőt és gyufákat tett. A hatóságok közlése szerint a férfi a lehető legtöbb emberben akart kárt tenni, ezért még telerakta robbanószerkezetét fémcsavarokkal.

A kórházban, ahol égési sérüléseit látták el, állítólag azt mondta a hatóságoknak, hogy az Iszlám Államért tette azt, amit tett.

Donald Trump amerikai elnök közölte, hogy a történtek rávilágítottak annak szükségére, hogy az Egyesült Államoknak szigorítani kell a bevándorlási rendszerén. Ullah egy családegyesítési vízummal költözött az Egyesült Államokba.