Megválik a drónvadász sasoktól a holland rendőrség

magyar sasok mérgezése, bűncselekmény, madármérgezések
Illusztráció.
Vágólapra másolva!
Megválik a tiltott helyen repülő drónok befogására idomított sasoktól a holland rendőrség, miután igencsak engedetlennek bizonyultak, ráadásul a tartásuk is igen drága.
Vágólapra másolva!

A drónok ellen bevethető madarak iránti igény igen csekély, és a madarak idomítása sokkal drágább és bonyolultabb, mint gondolták - hangsúlyozta a holland rendőrség,

amely így kénytelen volt "kirúgni" a munkának ellenszegülő, még fiókaként vásárolt madarakat.


A tiltott helyeken - így repülőterek vagy nyilvános rendezvények felett - történő drónozás ellen fellépni kívánó rendőrség tavaly ezeréves vadászati módszerrel kísérletezett, hogy elfogja a nem kívánatos repülő tárgyakat.

Illusztráció. Forrás: MTI/Oláh Tibor

A drónok elfogására legalkalmasabb módszer kidolgozását célzó kísérletek keretében a Guard From Above nevű cég több sast is betanított a rendőrség számára, amely videót is bemutatott a tesztekről.

A felvételen egy sast lehetett látni, amint sebesen a drón fölé repül, határozottan megragadja, majd néhány méterrel arrébb motoros zsákmányával a karmai között leszáll.


A világszerte nagy visszhangot kiváltó módszer azonban a gyakorlatban nem volt kockázatmentes, a NOS holland köztévé szerint ugyanis a sasok nem mindig teszik azt, amire beidomították őket. A rendőrség kételkedni kezdett a madaraknak az idomítás helyén kívüli megfelelő magaviseletét illetően is.

Amióta a rendvédelmi szervek kötelékében szolgáltak, a sasok kétszer tűntek fel egy-egy rotterdami, illetve brüsszeli rendezvényen, de élesben nem vetették be őket.


A madarak viselkedéséből nem lehet megnyugtatóan megjósolni, hogyan viselkednek nagy tömeg előtt - magyarázta a rendőrség holland médiajelentések szerint.

Illusztráció. Forrás: Shutterstock


A holland rendőrség "menesztette" az illegális tűzijátékhoz szánt robbanószerek, csempészett cigaretták és emberi maradványok kiszagolására alkalmazott patkányokat is.


Ezek az állatok nem alkalmasak operatív feladatok ellátására a rendőrség szerint, amely azt is közölte, hogy a munkanélkülivé vált patkányokat és sasokat megfelelő intézményekben helyezték el.