Dél-koreai elnök: Újra kell gondolni Kína és Dél-Korea kapcsolatát

HSZI Csin-ping, MUN Dzse In
Peking, 2017. december 14. Hszi Csin-ping kínai államfő (b) és Mun Dzse In dél-koreai elnök a pekingi Nagy Népi Csarnokban tartott fogadási ünnepségen 2017. december 14-én. A dél-koreai politikus négynapos látogatást tesz Kínában. (MTI/EPApool/Nicolas Asfouri)
Vágólapra másolva!
Peking és Szöul között új kapcsolatot és az észak-koreai nukleáris fenyegetés elleni közös fellépést szorgalmazta Mun Dzse In dél-koreai elnök csütörtökön Kínában, ahol Hszi Csin-ping államfővel folytatott megbeszélést.
Vágólapra másolva!

Munt ünnepi fogadásban részesítette a kínai elnök a pekingi parlament épületében, a Nagy Népi Csarnokban, ahol a találkozót tartották.

A dél-koreai elnök közölte: meglátása szerint nem csak az emberek, hanem az országok kapcsolataiban is a legfontosabb a bizalom, és

Mun közeledését Kínához több hónapnyi nem hivatalos kínai megtorló lépések előzték meg, amelyeket a THAAD amerikai légvédelmi rakétarendszerek dél-koreai telepítése miatt tett Peking. Az ázsiai óriás számos, hivatalosan be nem jelentett szankcióval sújtott dél-koreai vállalatokat és üzleteket Kínában, amit a dél-koreai gazdaság meg is érzett, gyengült az export és lassult a gazdasági növekedés. A kínai kormány azonban tagadja, hogy szankciókat hozott volna Dél-Korea ellen.

Peking azért kifogásolja az észak-koreai fenyegetésre hivatkozva telepített amerikai rendszert, mert radarjának hatósugara eléri Kína területét,

és ezzel Peking szerint veszélyezteti a kínai nemzetbiztonságot. Október végén Peking és Szöul egy közös közleményben kijelentették, hogy visszaterelik kapcsolataikat a normális kerékvágásba. Megfigyelők szerint Peking azonban még neheztel Szöulra, viszonyuk teljes helyreállítása még időbe fog telni.

Hszi Csin-ping kínai és Mun Dzse In dél-koreai államfők Pekingben Forrás: MTI/EPApool/Nicolas Asfouri

A kínai elnök csütörtökön elismerte, hogy a kapcsolatok a THAAD telepítése miatt romlottak meg, ugyanakkor hangot adott annak a meggyőződésének, hogy Mun látogatása hozzájárul a két ország kapcsolatainak a kölcsönös bizalmon és tiszteleten alapuló javításához.

Kína Észak-Korea egyetlen szövetségese és legnagyobb kereskedelmi partnere, széles körben úgy látják, hogy Peking befolyása kulcsfontosságú az észak-koreai válság rendezésében.

Észak-Korea nukleáris fegyverkísérletei és rakétatesztjei jelentős aggodalmakat keltenek a nemzetközi közösségben. A rezsim legutóbb, november végén olyan interkontinentális rakétát próbált ki, amely - Phenjan szerint - már az Egyesült Államok teljes területét képes elérni. Szeptemberben pedig végrehajtotta hatodik, minden eddiginél nagyobb hatóerejű nukleáris kísérleti robbantását.

Mun és Hszi pekingi találkozóját beárnyékolta egy kisebb incidens. A Yonhap dél-koreai hírügynökség jelentése szerint a koreai elnököt kísérő küldöttség egyik fotósára több mint egy tucat kínai biztonsági ember vetette rá magát, és értesülések szerint "intenzív" orvosi kezelésre szorul, miután a kínaiak jól elverték. Az egyelőre nem világos, hogy mi indokolta a dél-koreai fotós elleni erőszakos fellépést.