Évente akár 650 ezren is belehalhatnak világszerte a szezonális influenzába

2017.12.14. 16:59

Évente akár majdnem 650 ezer ember halálát okozzák világszerte a szezonális influenzával összefüggő légzőszervi megbetegedések – derült ki az amerikai járványügyi központ (CDC) 47 ország adatainak elemzésére épülő tanulmányából.

The Lancet című folyóiratban publikált számadatok nem terjednek ki az influenzajárványok áldozataira és meghaladják a korábbi becsléseket.

"Ezek az eredmények emlékeztetőül szolgálnak arra, hogy komolyan kell vennünk az influenzát, és az ellene való védekezést világszerte elsőbbséggel kell kezelni" – húzta alá közleményében Joe Bresee, a CDC influenzával foglalkozó részlegének vezető munkatársa, a tanulmány társszerzője volt.

A kutatók 33 országra, vagyis a világ népességének 57 százalékára kiterjedően mérték fel, hogy a szezonális influenzával összefüggő légzőszervi megbetegedések hány ember halálért felelősek évente.

A védőoltás megoldás, de csak kevés fejlődő ország tudja megengedni magánakForrás: MTI/Czeglédi Zsolt

A szakemberek az országok halálozási és szezonális influenzás megbetegedésekre vonatkozó statisztikáit vetették össze az 1999 és 2015 közötti időszak legalább négy évére kiterjedően.

Az eredményeket felhasználva számolták ki a szezonális influenzával összefüggő légzőszervi megbetegedések okozta halálozások számát az egész világra vonatkozóan. A másik 14 ország adatait pedig a statisztikai modelljük ellenőrzésére használták fel.

A mutatók szerint a 75 éves vagy annál idősebb korosztály, valamint a fekete-afrikai régió országainak lakossága körében a legmagasabb a szezonális influenza okozta halálozás aránya. A Földközi-tenger keleti vidékén, és Délkelet-Ázsiában ehhez képest valamivel alacsonyabbak, de még így is magasak a mutatók.

Noha az Egészségügyi Világszervezet (WHO) szezonális influenza elleni védőoltást javasol a magas kockázati csoportba tartozók számára, kevés fejlődő országnak van vakcinázási programja, vagy kapacitása a szezonális és járványszerű influenza elleni védőoltások legyártására és szétosztására.

A tanulmány szerzői hangsúlyozták, hogy ezek az adatok csupán a szezonális influenzával összefüggő légzőszervi megbetegedések okozta halálozásokra vonatkoznak, ezért alábecsülhetik a szezonális influenza globális hatását.

Az influenza okozhat, de súlyosbíthat is betegségeket, például szív- és érrendszeri megbetegedést, diabéteszt vagy ezekkel összefüggő komplikációkat, amelyek aztán halálhoz vezethetnek.