A NATO aggódik az orosz rakétarendszer miatt

Gorbacsov
Ronald Reagan amerikai elnök (balra) és Mihail Gorbacsov Izlandon gyors konszenzusra jutottak a nukleáris fegyverkezés korlátozásának kérdésében
Vágólapra másolva!
Nyilvánosan aggodalmukat fejezték a NATO-tagországok pénteken amiatt, hogy szerintük az új orosz cirkálórakéta-rendszer sérti az 1987-ben, a hidegháború idején a közepes hatótávolságú nukleáris erőkről (INF) megkötött szerződést.
Vágólapra másolva!

"A szövetségesek azonosítottak egy olyan orosz rakétarendszert, amely komoly aggodalmakat vet fel" - áll az észak-atlanti szövetség közleményében. A NATO felszólítja Oroszországot, hogy alapos és átlátható magyarázatot adjon ezekre az aggodalmakra, és lépjen aktív műszaki párbeszédre az Egyesült Államokkal".

Az Egyesült Államok szerint Oroszország

olyan szárazföldi indítású cirkálórakéta-rendszert fejleszt ki, amely révén Oroszország képes lehet rövid úton Európára nukleáris csapást mérni,

s ezzel megsérti az 1987-es szerződést. Az aggodalmak az új 9M729 típusú (amerikai besorolás szerint SSC-8) orosz rakétára vonatkoznak.

Ronald Reagan és Mihail Gorbacsov tárgyalásai után 30 évvel sem született valódi megoldás. Forrás: Origo

Amerika NATO-nagykövete, Key Bailey Hutchinson külön közleményben szögezte le:

A nagykövet emlékeztetett, hogy Washington négy éve próbál tárgyalni Moszkvával az FNI-t megsértő cirkálórakéta-rendszerről, de az orosz vezetők elutasították, hogy konstruktív párbeszédet kezdjenek az Egyesült Államokkal.

A NATO által hangoztatott aggodalmak tovább növelik a feszültséget Moszkva és a Nyugat között, amely amúgy is elég feszült a dél-ukrajnai Krím félsziget annektálása és az amerikai választási kampányba orosz számítástechnikai beavatkozásra vonatkozó vádak miatt - jegyezte meg a Reuters brit hírügynökség.

A NATO-közleményt azután adták ki, hogy Oroszország és az Egyesült Államok a héten Genfben találkoztak az Egyesült Államok és a Szovjetunió között megkötött megállapodás 30. évfordulója alkalmából.

Washington 2016-ban szögezte le, hogy Oroszország megsérti a szerződésben foglalt kötelezettségeket,

amely előírja, hogy a felek "nem birtokolhatnak, nem állíthatnak elő és nem végezhetnek kísérleteket 500-5500 kilométeres hatótávolságú szárazföldi indítású cirkáló rakétával", illetve nem birtokolhatnak és nem állíthatnak elő ilyen rakéták indítására alkalmas berendezéseket.

Oroszország azzal érvel, hogy az amerikai rakétavédelmi rendszer sérti meg a szerződést. Az Obama-kormányzat korábban igyekezett rábírni Moszkvát, hogy tartsa be az INF-szerződést, de törekvése szemmel láthatóan kevés sikerrel járt.

A Ronald Reagan amerikai és Mihail Gorbacsov szovjet elnök által aláírt szerződés értelmében mintegy 2700, 500 és 5500 kilométer közötti hatótávolságú rakétát semmisítettek meg.

Az orosz külügyminisztérium a múlt héten közölte, hogy

és eleget tesz a kötelezettségeinek, ha az Egyesült Államok is így jár el.

Az INF-szerződés 30. évfordulója alkalmából kiadott a múlt héten kiadott közleményben Moszkva úgy ítélte meg, hogy "az ultimátumok és szankciók nyelve" elfogadhatatlan.