Spanyolország lázasan készül ''A kövérre'', a legnagyobb lottóeseményre

2017.12.15. 14:30

Karácsonyi lottó-lázban ég Spanyolország, egy hét múlva ugyanis 2,38 milliárd eurót, vagyis átszámítva 749 milliárd forintot osztanak szét a szerencsések között.

A hagyomány szerint december 22-én húzzák ki a számokat a madridi Teatro Realban, ahová most pénteken kamionnal szállították el a két hatalmas sorsoló gömböt. A nagyobbik sorsológömbbe 100 ezer darab, öt számjegyű kombinációkat tartalmazó fagolyót raktak, míg a kisebbikbe került az 1807 darabos nyeremény.

A főnyeremény az El Gordo, vagyis A kövér nevet viseli, és nyertesei szelvényenként 400 ezer euróval, vagyis átszámítva 125 millió forinttal lesznek gazdagabbak.

A spanyol karácsonyi lottó sajátossága, hogy egy számból sok szelvényt adnak el, így sokan lehetnek a fődíj nyertesei. A sorsolást minden évben élőben közvetíti a spanyol közszolgálati tévé, az esemény egy napra szinte megbénítja Spanyolországot.

Gyerekek olvassák fel a nyertes számokat a tavaly decemberi sorsolásonForrás: NurPhoto/Oscar Gonzalez/NurPhoto/Oscar Gonzalez

A sorsolás 1913 óta változatlan: a San Ildefonso általános iskola diákjai húzzák ki a számokat és a hozzájuk tartozó nyereményeket, amelyeket azután énekelve közölnek.

Azoknál a lottózó helyiségeknél, ahol a kisorsolt, nagy nyereményeket érő szelvényeket eladták, mindig spontán örömünnepet tartanak: még aznap összegyűlnek a szerencsések, pezsgőt bontanak, énekelnek és táncolnak.

A karácsonyi lottó 20 eurós (6300 forint) szelvényeit július óta árulják.Ebben az évben a politika is befolyásolta a döntéseket: pillanatok alatt kapkodták el a 00155-ös számhoz tartozó sorsjegyeket.

A spanyol kormány ugyanis az alkotmány 155-ös cikkére hivatkozva kért és kapott felhatalmazást ahhoz, hogy beavatkozzon Katalóniában, miután október 27-én a katalán parlament elfogadta az autonóm közösség függetlenségéről szóló határozatot.

Spanyolországnak még egy híres szerencsejátéka van, a kis Jézusról elnevezett El Nino, ennek nyereményét januárban, vízkeresztkor sorsolják ki.