Spanyolország lázasan készül ''A kövérre'', a legnagyobb lottóeseményre

lottó, Spanyolország
Pupils from San Ildefonso school sing out a winning number during the draw of Spain's Christmas lottery named "El Gordo" (Fat One) in Madrid, on December 22, 2016. The Gordo lottery first took place in 1812 in Cadiz and has not missed a year since, continuing through Spain's civil war between 1936 and 1939. In 1938, there were actually two Christmas lotteries, one held in Burgos by dictator General Franco’s Nationalist regime, and the other in Republican-ruled Barcelona. The traditional Spanish Christmas Lottery 'El Gordo' will share out a total of 2.32 billion euros divided in different prizes. The main ones per ticket are, 400,000 euros for the first prize; 125,000 for the second; 50,000 for the third; 20,000 for the fourth; and 6,000 for the fifth. The big drum contains a total of 100,000 wooden balls with the lottery numbers and the small drum contains a total of 1,807 wooden balls with the prizes' quantities. (Photo by Oscar Gonzalez/NurPhoto)
Vágólapra másolva!
Karácsonyi lottó-lázban ég Spanyolország, egy hét múlva ugyanis 2,38 milliárd eurót, vagyis átszámítva 749 milliárd forintot osztanak szét a szerencsések között.
Vágólapra másolva!

A hagyomány szerint december 22-én húzzák ki a számokat a madridi Teatro Realban, ahová most pénteken kamionnal szállították el a két hatalmas sorsoló gömböt. A nagyobbik sorsológömbbe 100 ezer darab, öt számjegyű kombinációkat tartalmazó fagolyót raktak, míg a kisebbikbe került az 1807 darabos nyeremény.

A főnyeremény az El Gordo, vagyis A kövér nevet viseli,

és nyertesei szelvényenként 400 ezer euróval, vagyis átszámítva 125 millió forinttal lesznek gazdagabbak.

A spanyol karácsonyi lottó sajátossága, hogy egy számból sok szelvényt adnak el, így sokan lehetnek a fődíj nyertesei. A sorsolást minden évben élőben közvetíti a spanyol közszolgálati tévé,

az esemény egy napra szinte megbénítja Spanyolországot.

Gyerekek olvassák fel a nyertes számokat a tavaly decemberi sorsoláson Forrás: NurPhoto/Oscar Gonzalez/NurPhoto/Oscar Gonzalez

A sorsolás 1913 óta változatlan: a San Ildefonso általános iskola diákjai húzzák ki a számokat és a hozzájuk tartozó nyereményeket, amelyeket azután énekelve közölnek.

Azoknál a lottózó helyiségeknél, ahol a kisorsolt, nagy nyereményeket érő szelvényeket eladták, mindig spontán örömünnepet tartanak: még aznap összegyűlnek a szerencsések, pezsgőt bontanak, énekelnek és táncolnak.

A karácsonyi lottó 20 eurós (6300 forint)

szelvényeit július óta árulják.

Ebben az évben a politika is befolyásolta a döntéseket: pillanatok alatt kapkodták el a 00155-ös számhoz tartozó sorsjegyeket.

A spanyol kormány ugyanis az alkotmány 155-ös cikkére hivatkozva kért és kapott felhatalmazást ahhoz, hogy beavatkozzon Katalóniában, miután október 27-én a katalán parlament elfogadta az autonóm közösség függetlenségéről szóló határozatot.

Spanyolországnak még egy híres szerencsejátéka van, a kis Jézusról elnevezett El Nino, ennek nyereményét januárban, vízkeresztkor sorsolják ki.