Országszerte tiltakoztak Izraelben a Teva gyárban tervezett kirúgások miatt

Lod, 2017. december 17. Járatuk indulására várakozó utasok a lodi Ben Gurion repülőtér indulási csarnokában 2017. december 17-én, a repülőtéri személyzet munkabeszüntetése idején. Szakszervezeti felhívásra a közszféra dolgozói általános figyelmeztető sztrájkot tartanak a Teva gyógyszergyártó vállalat izraeli dolgozóinak tervezett menesztése miatt. A Teva szinte teljesen felszámolja izraeli gyártási kapacitásait, gyárakat zár be, és a megmaradó üzemekben is drasztikusan csökkenti a termelést. (MTI/EPA/Jim Hollander)
Vágólapra másolva!
Vasárnap négyórás sztrájkkal és útelzárásokkal tiltakoztak a Teva gyógyszeróriásban tervezett nagyszabású elbocsájtások miatt Izraelben – jelentette a helyi média.
Vágólapra másolva!

Az izraeli szakszervezeti szövetség délig leállította a repülőtér forgalmát, a nap első felében zárva voltak az állami hivatalok, a kórházak és a rendelőintézetek,

az iskolák is bezártak volna, ha nem lenne eleve hanukkai szünet. A Teva dolgozói többfelé utcákat zártak el a forgalomtól, hogy jelezzék tiltakozásukat menesztésük ellen.

Jeruzsálemben délelőtt mintegy háromszáz alkalmazott gyáruk kapuja előtt tüntetett, majd elbarikádozták magukat az épületben, míg mások gumiabroncsokat égettek előtte a Jediót Ahronót című újság honlapja, a ynet szerint. Ezt a gyárat egy másik izraeli üzemmel együtt teljes egészében bezárják a Teva új vezetésének tervei szerint.

Icik Ben Simon, a gyár szakszervezeti elnöke közölte, hogy a nők távozása után a férfiak további értesítésig nem hagyják el a gyárat. "Csak a miniszterelnök viheti ki a vezérigazgatót és az igazgatóságot az épületből."

Járatuk indulására várakozó utasok a lodi Ben Gurion repülőtér indulási csarnokában 2017. december 17-én, a repülőtéri személyzet munkabeszüntetése idején. Forrás: MTI/EPA/Jim Hollander

Benjámin Netanjahu miniszterelnök a kormány szokásos vasárnapi ülésén bejelentette, hogy értekezletet tervez a pénzügyi, a gazdasági, a népjóléti és a környezetvédelmi miniszterrel a Teva gyár elbocsájtásainak ügyében, és megkérte a kormányzó Likud párt minisztereit, hogy ne nyilatkozzanak ezzel kapcsolatban előzetes egyeztetés nélkül.

Délelőtt a bajba került gyógyszeróriás alkalmazottai Jeruzsálemben többfelé utcák forgalmát bénították meg, többek között a miniszterelnöki hivatalhoz vezető egyik utat is. A Teva Asdódban, Kfar Szaván, Netanyán és Petah Tikván működő gyárában is tiltakoztak a dolgozók elbocsájtásuk ellen, amire a régebbi vezetés hibás beruházási döntései miatt kényszerül a cég.

A generikus gyógyszeróriás izraeli dolgozóinak mintegy felétől készül megválni pénzügyi nehézségei miatt.

Szinte teljesen felszámolják izraeli gyártási kapacitásukat, egész gyárakat zárnak be, és a megmaradó üzemekben is drasztikusan csökkentik a termelést.