Kilenc benzines autója és hajója is van a nagy baloldali környezetvédőnek

politics environment climate Horizontal
French Minister for the Ecological and Inclusive Transition Nicolas Hulot speaks during a session as part of the One Planet Summit on December 12, 2017 at La Seine Musicale venue on l'ile Seguin in Boulogne-Billancourt, west of Paris. ?The French President hosts 50 world leaders for the "One Planet Summit", hoping to jump-start the transition to a greener economy two years after the historic Paris agreement to limit climate change. / AFP PHOTO / Philippe LOPEZ
Vágólapra másolva!
Nicolas Hulot francia baloldali környezetvédelmi és szolidaritásügyi miniszter az év végén kénytelen volt közzétenni a vagyonnyilatkozatát. Ahogy többi minisztertársa is. A bukott szocialista gazdasági miniszterből elnökké lett Macron kormánya ugyanis most először készítette el nyilatkozatát. Öt multimilliomos is van a kormányban, ami önmagában nem gond vagy meglepetés, hiszen ők valamennyien az üzleti életből jöttek. Ami érdekesebb, az egy hatodik miniszter, Nicolas Hulot vagyona, hiszen ő mindig a szerénységről, a személyes példamutatásról, a szegények istápolásáról és mindenekelőtt a környezet óvásáról papolt.
Vágólapra másolva!

A legfeltűnőbb: 9 benzines autója van, amelyek ugye a legkevésbé sem nevezhetők környezetkímélőnek. Van egy drága hajója is.

Persze, Nicolas Hulot mindent megpróbál megmagyarázni. Állítása szerint 95%-ban egy tizedik autót, egy elektromos kocsit használ, egy-két autó csak az ő nevén van, de a lánya használja, az óriási terepjáróra a családi nyaraláskor van szükség, és így tovább. Ezer négyzetméter alapterülete korzikai házát is a családdal magyarázza. A hajóról és a legnagyobb BMW-jéről viszont kevesebb szót ejtett.

Nicolas Hulot Forrás: AFP/Philippe Lopez

Hulot-nak van egy egymillió eurós életbiztosítása is, és összesen négy háza Franciaországban. A JDD (a vasárnap megjelenő, heti politikai újság) kérdésére a korábban mindig a nyilvánosságra és átláthatóságra hivatkozó politikus azt mondta, hogy az átláthatóság az rendben, de ő mindig nemet mondott a leskelődésre és a szőrszálhasogatásra. És a vagyonának a kibeszélése szerinte egyszerű kukkolás.

Az egykori tévést már Francois Hollande elnök is hívta kormánytagnak, akkor nem vállalta. A család neve egyébként a világ filmtörténetének a részévé vált. Nagyapja ugyanis egy házban lakott Jacques Tatival, a francia Chaplinnek nevezett, Oscar-díjas nagy filmrendezővel, és csetlő-botló főszereplőjét (Hulot úr nyaral, Hulot úr közlekedik, stb.) a mostani miniszter nagyapjáról nevezte el.