Letette az esküt az új osztrák kormány

KURZ, Sebastian; Strache, Heinz-Christian
Sebastian Kurz, osztrák kancellár (ÖVP)(b) és Heinz-Christian Strache, alkancellár (FPÖ) az ország déli határainak védelmét megerősítő lépésekre készül.
Vágólapra másolva!
Letette az esküt hétfőn az Osztrák Néppárt (ÖVP) és az Osztrák Szabadságpárt (FPÖ) alkotta új osztrák kormány, élén a 31 éves Sebastian Kurz kancellárral, az ÖVP elnökével, Európa és feltehetőleg az egész világ legfiatalabb kormányfőjével.
Vágólapra másolva!

A kormány tagjai Alexander Van der Bellen államfő és Heinz-Christian Strache alkancellár, FPÖ-elnök jelenlétében tették le az esküt, és ezt élőben közvetítette a közszolgálati tévé. Néhány kormánytag az eskü szövegéhez a végén hozzátette: "Isten engem úgy segéljen!".

Sebastian Kurz, az Osztrák Néppárt (ÖVP) kormányalakítással megbízott elnöke (b) és Heinz-Christian Strache, az Osztrák Szabadságpárt (FPÖ) vezetője, az alkancellári tisztség várományosa az új osztrák koalíciós kormány eskütételén az államfői rezidencián, a bécsi Hofburg-palotában 2017. december 18-án. Kurz és Strache három nappal korábban kötött koalíciós megállapodást. Forrás: MTI/EPA/Christian Bruna

Az államfő – aki hivatalba lépése előtt a Zöldek pártjának vezetője volt – azt mondta: tudatában van annak, hogy sokan "szkeptikusan, sőt egyesek ellenségesen tekintenek a többséget képviselő új kormányra, de ez a demokrácia." Az elnök arra kérte a kormányt, hogy "tisztelje az osztrák történelmet, annak jó és szomorú oldalaival együtt, tartsa tiszteletben a kisebbségek jogait, azokét, akik másként gondolkodnak, és garantálja minden ausztriai lakos jólétét, közéjük értve a nem osztrák állampolgárokat is."

A kormánynak – a kancellárral együtt – 14 minisztere és két, tárcával rendelkező államtitkára van.