Több ezren tüntettek a romániai nagyvárosokban

politics TOPSHOTS Horizontal
A man holds a cardboard hand reading "All for the Justice" during a demonstration in support of the judicial system and against recent law adjustments adopted by the ruling coalition on December 17, 2017 in front of the Government headquarters in Bucharest. More than 10,000 people braved biting cold to stage protests across Romania on December 16, 2017. The demonstrators want the withdrawal of proposed legislation that would overhaul Romania's justice system and reduce the powers of the respected anti-corruption directorate, the DNA. / AFP PHOTO / Daniel MIHAILESCU
Vágólapra másolva!
Több ezren tüntettek vasárnap este Bukarestben a kormány és a parlament épülete előtt, az igazságszolgáltatást érintő törvénymódosítások miatt. Az ország többi nagyvárosában is tiltakozó akciókra került sor, írja az Adevarul.
Vágólapra másolva!

A szociálliberális kormánykoalíció és a Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RDMSZ) által többször módosított igazságügyi törvények miatt tüntettek, sípokkal és dobokkal, nemzeti és uniós zászlókkal felszerelkezve. Természetesen a nemzeti trikolór és az Európai Unió lobogói sem hiányoztak. A tüntetők a kormánypalota épülete előtt, a Győzelem téren gyülekeztek. Előbb a királyi palotához mentek, ahol némán tisztelegtek a szombaton eltemetett I. Mihály emléke előtt.

A tegnapi bukaresti tüntetés egy momentuma. Forrás: AFP/Daniel Mihailescu

Később a parlament felé kezdtek vonulni, azonban

a csendőrség kordonokkal zárta le a parlament előtti teret,

a hivatalos magyarázat szerint azért, hogy megakadályozza a tér, valamint a környező sugárút blokádját és biztosítsa a zavartalan autósforgalmat. Ennek ellenére sokan feljutottak az Arsenalul dombra, ami a parlament előtt található. A csendőrség könnygáz bevetésével is fenyegetőzött, de erre végül nem került sor.

A tömeg többek között azt skandálta, hogy: "Inkább egy párhuzamos, de jogszerű államot, mint egy jogállammal párhuzamos államot",

"PSD (a szociáldemokraták román rövidítése), a vörös pestis".

A párhuzamos államról először Liviu Dragnea, a posztkommunista Szociáldemokrata Párt és a képviselőház elnöke beszélt, amely szerinte akadályozza a szociálliberális kormánykoalíció tevékenységét. Ő a párhuzamos államon az Egyesült Államok és az EU által támogatott Korrupcióellenes Ügyészség (DNA), valamint a belföldi titkosszolgálat (SRI) összehangolt működését érti.

Az ellenzék azzal vádolja a kormányt, hogy

a jelenlegi törvénymódosítások veszélyeztetik az igazságügy függetlenségét és politikai nyomás alá helyezik azt.

Így vélekedik erről a bukaresti amerikai nagykövet és az Európai Bizottság is. A román szociáldemokraták szerint azonban ennek az ellenkezője az igaz, a törvények megváltoztatásával garantálni tudják az igazságszolgáltatás függetlenségét a politikai elit ráhatásától és a titkosszolgálat manővereitől.

Az igazságszolgáltatási reformot érintő végső szavazásra a mai nap folyamán kerül sor. A parlament épülete előtt ma reggel is spontán tüntetésre került sor.