Megszavazta a román szenátus az igazságügyi reform első tervezetét

román parlament, Románia, Bucharest
Picture of the Palace of the Parliament taken in Bucharest, Romania, 01 August 2017. The building is, with its 5100 rooms, one of the largest by area in the world. Photo: Henning Kaiser/dpa
Vágólapra másolva!
A jobbközép ellenzék, az Egyesült Államok és az Európai Unió tiltakozása, a hetek óta zajló ellentüntetések, továbbá az ország egyes bíróságain kezdődött tiltakozó megmozdulások közepette ma a szenátusban is megszavazta a bukaresti szociálliberális kormánytöbbség az igazságszolgáltatás átszervezéséről szóló törvénycsomag első jogszabályát.
Vágólapra másolva!

Az ellenzéki tömörülések (Nemzeti Liberális Párt, Mentsétek meg Romániát Szövetség) a tervezetek elnapolását kérték az alaposabb vita érdekében, majd miután ezt a többség elvetette, kivonultak a teremből. Szerintük a szociálliberális kormánykoalíció

saját korrupt politikusai védelmében akarja megfélemlíteni és pórázra kötni az igazságszolgáltatást.

A bírák és ügyészek jogállását módosító törvénytervezetet ezután az államfőhöz kerül kihirdetésre, de az ellenzék már bejelentette, hogy az Alkotmánybírósághoz fordul, és a jobboldali Klaus Iohannis elnöknek is lehetősége van visszaküldeni megfontolásra a jogszabályt a parlamentbe.

A román parlament épülete, a "Nép Háza" Forrás: dpa Picture-Alliance/AFP/Henning Kaiser

A ma megszavazott módosítás nemcsak lehetővé, hanem egyenesen kötelezővé teszi, hogy az állam behajtsa az ügyészeken vagy bírákon azokat a kártérítéseket, amelyek kifizetésére azok "rosszindulatból vagy súlyos hanyagságból" helytelenül hozott döntéseik következtében kötelezték az államot. A módosítás a hatályos törvénynél sokkal részletesebben szabályozza, milyen következményei lehetnek annak, ha

a törvényi tiltás ellenére egy ügyészt vagy egy bírót beszerveztek a jelenlegi vagy a korábbi titkosszolgálatok.

A reform szükségességét a Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) támogatását is élvező koalíciós pártok ügyészi túlkapásokkal, a Korrupcióellenes Ügyészség (DNA) állítólagos titkosszolgálati befolyásolásával indokolták.

Cseke Attila, az RMDSZ szenátusi frakcióvezetője szerint a kedden megszavazott törvénymódosítás az ügyészállam felszámolását célozza, és nem veszélyezteti a korrupcióellenes harcot.

Az államelnök szerepe formális lett, a politikum nem szólhat egyáltalán bele ebbe. Így a törvénymódosítás nemhogy politikai kontroll alá vonja az igazságszolgáltatást, hanem ellenkezőleg: függetleníti azt" - idézte az RMDSZ mai hírlevele Cseke Attilát.

A tegnap Románia számos bíróságán a tárgyalások időszakos felfüggesztésével, az épület előtti néma tüntetéssel tiltakoztak a bírák és ügyészek az igazságszolgáltatás átszervezését célzó törvénycsomag és a büntető eljárás módosítása ellen.

Tudorel Toader igazságügyi miniszter ma kitérő választ adott arra a kérdésre:

törvénysértők-e a bírák és ügyészek tiltakozó megmozdulásai?

Elismerte, hogy az alkotmány korlátozza ezt a jogukat, de szerinte magánemberként senkit sem lehet megfosztani a véleménynyilvánítási szabadságtól.

Augustin Lazar legfőbb ügyész igazi európai korrupcióellenes leckének nevezte a bírák és ügyészek kiállását, akik szerinte ezzel érettségükről, az igazságszolgáltatás függetlensége iránti elkötelezettségükről tettek tanúbizonyságot.