Államcsínyt emleget a perui elnök

Vágólapra másolva!
Államcsínynek nevezte a menesztéssel fenyegetett perui elnök az ellene indított eljárást. Pedro Pablo Kuczynski ellen az egész térséget besározó Odebrecht-botránnyal kapcsolatos korrupciós vádak miatt indítottak alkotmányos vádeljárást.
Vágólapra másolva!

"Megvédem a jó erkölcsömet" a csütörtökön a parlamentben tartandó alkotmányos vádeljárási szavazáson - szögezte le helyi idő szerint szerdán az államfő a rádióban és a televízióban sugárzott rövid beszédében, az oldalán két alelnökével, Martín Vizcarrával és Mercedes Aráozzal.

- Az alkotmányt és a demokráciát támadták meg. Legitimnek tartott jogi interpretációk örve alatt

- mondta az elnök, aki egyben bocsánatot kért a perui néptől.

Az Odebrecht brazil kőolajipari óriásvállalat beismerte, hogy

közel 5 millió dollárt fizetett ki a jelenlegi államfővel - 2004 és 2013 között miniszterrel - közvetlen kapcsolatban álló tanácsadó cégeknek.

Kuczynski "a parlamentet ellenőrző ellenzéki többség agresszív magatartását" vádolta, Keiko Fujimori pártjára utalva. Keiko Fujimori az emberiesség elleni bűncselekmények és korrupció miatt bebörtönzött Alberto Fujimori (1990-2000) elnök lánya, az ellenzék vezetője.

Kuczynski tagadja, hogy köze lenne a vádakhoz, többször is kijelentette a nyilvánosság előtt, hogy az érintett cégeket az üzleti partnere vezette, és semmit sem tudott az Odebrechttel megkötött szerződésekről.