Babis: Mindenki maga döntse el, kit fogad be

BABIS, Andrej
Andrej Babis, cseh miniszterelnök, az ANO (Igen) párt elnöke.
Vágólapra másolva!
A kvótarendszer elutasításában teljesen egyetért Orbán Viktorral Andrej Babis. Csehország új kormányfője a Figyelőnek adott exkluzív interjújában elmondta, a migrációt az EU külső határain kívül kell megállítani, és minden ország maga dönti el, hogy befogad-e valakit, vagy sem. Babis azt is elárulta, hogy milyen a kapcsolata Orbán Viktorral és a V4-ekkel.
Vágólapra másolva!

Nem titok, hogy a cseh miniszterelnöknek határozott véleménye van a bevándorlásról. A Figyelőnek adott exkluzív interjúban is hangsúlyozta:

az Európába bevándorolni szándékozók 90 százaléka gazdasági migráns.

"Azt, hogy ki jöhet ide és ki nem a csempészmaffia dönti el. Keményen kell harcolnunk ez ellen." A probléma az, hogy az unió már a migránsválság kezdete óta arról beszél, miként kell elosztani őket, nem pedig arról, hogyan lehetne megakadályozni az embercsempészetet, az illegális migrációt - fogalmazott Babsš.

Az őt ért vádakra, miszerint gazdasági visszaéléseket követett el, azt válaszolta: „utoljára kilencéves koromban motivált az, hogy több pénzem legyen. Akkor 5 koronás órabérért teniszlabdákat szedtem össze a pályákon. Nincs szükségem pénzre".

Andrej Babis cseh miniszterelnök szerint a bevándorlók 90 százaléka gazdasági migráns Forrás: MTI/EPA/Stephanie Lecocq

Babis egyelőre nem tudja, hogyan fogja megoldani a kisebbségi kormányzást, ahogy fogalmazott, „megpróbálunk túlélni. Aztán, ha nem sikerül, akkor talán még előre hozott választások is jöhetnek" – mondta. A cseh kormányfő hozzátette

Csehország euró nélkül is gyors léptekben fejlődik, pár év múlva pedig az Európai Unió legjobban teljesítő tagállama lesz.

A Visegrádi Négyek együttműködéséről Babis a Figyelőnek azt mondta, „számos kérdésben egyetértünk, nagyon jó kezdeményezésnek tartom. Személyesen is jó viszonyban vagyok Orbán Viktorral és Robert Fico szlovák miniszterelnökkel, s remélem, az új lengyel kormányfővel is jól együttműködünk majd." A német szociáldemokraták elnökéről, az Európai Parlament volt elnökéről Babis úgy fogalmazott: Martin Schulz nem tényező az Európai Egyesült Államok megteremtése szempontjából.

A kétsebességes Európával való fenyegetőzésnek pedig semmi értelme,

ugyanis "nem létezik olyan, nem tudjuk mérni a sebességet" - húzta alá a cseh kormányfő.

A teljes interjút az eheti Figyelőben olvashatják.