Az online piactéren vadásznak áldozatokra a rablók

Vágólapra másolva!
A régi apróhirdetések helyét teljesen átvették azok az online felületek, ahol egymásra találhat eladó és vevő, akik kényelmesen egyeztethetnek minden részletet az adásvétellel kapcsolatban. Az eladó még örülni is szokott, ha a vevő házhoz jön, és nem neki kell megoldania a szállítást. Pedig ezeknél az eseteknél nagy a kockázat, hiszen ismeretlent engedünk be önként a saját lakásunkba.
Vágólapra másolva!

A Fox News tudósítása szerint szerdán két 17 éves fiút tartóztatott le a rendőrség az USA Washington államának Vancouver városában, mert három alkalommal is úgy hajtottak végre rablást, hogy vevőként jelentkeztek be az online piactér egyik applikációja segítségével.

Az eladóhoz megérkezve fegyverrel kényszerítették az áru átadására, de sérülés nem történt egyik esetben sem.

Tavaly decemberben Los Angeles-ben volt három hasonló rablás. Szeptemberben pedig Palm Beach megyében, Floridában tartóztattak le öt embert, akik ugyanezt a módszert alkalmazták. Az egyik esetben például videojáték megvásárlásának ígéretével érkezett egy férfi az eladó lakására,

ahol fegyvert rántott és ingyen vitte el a videojátékot.

Nemcsak az online piacteret biztosító applikációknál, de általában minden internettel kapcsolatos tevékenységre igaz, hogy óvatosnak kell lenni a rólunk szóló információk megadásával. Például egy adásvételhez nem szükséges, hogy a másik fél megtudja rólunk, hogy hol lakunk.

A rendőrség azt tanácsolja, hogy nyilvános helyre beszéljük meg a találkozót: egy kávézóba vagy bevásárlóközpontba.

Másik lehetséges megoldás, hogy olyan applikációt választunk, ahol az eladóknak és a vevőknek azonosítani kell magukat és csak a hitelesített felhasználók jelenhetnek meg az online piactéren.