Nagyszabású történelmi kiállításokkal készülnek a csehek

kastély utazás Prága prague Boheme centrale tour vendeur RELIGION TEENAGER Sud America Uomo Brazil Work Amerique latine sans personnage
Prága Óváros tere.
Vágólapra másolva!
Nagyszabású kiállításokkal emlékezik meg Csehszlovákia megalakulásának 100. évfordulójáról a prágai Hradzsin. Rendkívüli érdeklődésre tarthatnak számot a cseh koronázó ékszerek, valamint a cseh államiság eredeti levéltári dokumentumainak ritkán látható darabjai.
Vágólapra másolva!

"Csehszlovákia megalakulása centenáriumának és a Cseh Köztársaság megalakulása negyedszázadának megünneplésére két évig készültünk. A Hradzsin, a cseh királyok és a cseh, valamint csehszlovák elnökök székhelye az ünnepségek egyik központja lesz" - mondta Jan Novák, az elnöki iroda illetékes osztályának vezetője.

Január elsején megnyitják a cseh elnöki iroda díszes fogadótermeit,

ahol a csehszlovák és a cseh alkotmány eredeti példányai, valamint Csehszlovákia és Csehország első elnökeihez, Tomás Garrique Masarykhoz és Václav Havelhez kapcsolódó számos eredeti dokumentum lesz látható. Kiállítják a legfontosabb állami kitüntetéseket is.

Prága, a Cseh Köztársaság fővárosa Forrás: leemage/©Godong/Leemage/Catherine Leblanc / Godong

A cseh államiság legfontosabb dokumentumainak eredeti példányai január 10-től 15-ig a császári lovardában láthatók. "Rendkívül értékes régi iratokról van szó, amelyeket hosszabb időre nem lehet kiállítani" - mutatott rá az irodavezető.

Elmondta, hogy a kiállításon egyebek között látható lesz a szicíliai aranybulla két lapja, régi pergamenek és IV. Károly német-római császár és cseh király imakönyvének lapjai is.

Ezt követően

az Ulászló-teremben két hétig újra láthatóak lesznek a cseh koronázási ékszerek,

ezúttal kiegészítve ezek hányatott történetével is. Az értékes ékszerek korábban mindig tízezreket vonzott a Hradzsinba.

A jubileumi év legnagyobb kiállítása Az államiság vonzatai címmel márciustól október végéig lesz megtekinthető a Hradzsin lovardájában.

A sorozatot a Hradzsint, valamint a királyokat és az államfőket védő különleges egységek történetét bemutató kiállítás fogja zárni, amely a volt királyi palota tereziánus szárnyában lesz látható júniustól az év végéig.