Néppárti listavezető: Az egységpártiak nem tudnak parlamenti többséget alkotni

Vágólapra másolva!
Xavier García Albiol, a Spanyolországban kormányzó konzervatív Néppárt (PP) katalán listavezetője azt mondta, az egységpártiak nem tudnak parlamenti többséget alkotni a függetlenségi pártokkal szemben.
Vágólapra másolva!

"Egyértelmű, hogy a Ciudadanos (Állampolgárok) nyert" - mondta a politikus, aki elsőként szólalt meg a pártvezetők közül, és egyúttal gratulált a liberális középutas pártnak.

Bejelentésekor a szavazatok feldolgozottsága 96 százalékon állt, és a Ciudadanos számára 25,3 százalékos támogatottságot, illetve 36 parlamenti mandátumot mutatott.

"Aggodalommal nézzük Katalónia jövőjét" - mondta, az előzetes eredmények ugyanis 70 mandátummal a katalán függetlenségi pártok parlamenti többségét tükrözik annak ellenére, hogy a liberálisok kapták a legtöbb szavazatot.

García Albiol azt mondta, a konzervatívok nem lehetnek büszkék választási szereplésükre, amelyet nagyon rossznak minősített. Kilencvenhat százalékos feldolgozottságánál a szavazatok 4,2 százalékát mondhatták magukénak, ami 4 mandátumot ér. Az előző ciklusban 11 képviselőjük volt a katalán parlamentben.