Nyolcvanöt telefonos csalót ítéltek el Kínában

Vágólapra másolva!
Nyolcvanöt telefonos csalót, köztük negyvennégy tajvanit ítélt 21 hónaptól 15 évig terjedő büntetőbüntetésre egy pekingi bíróság. Az elítéltekre Kenyából és Indonéziából irányított, kínai állampolgárokat megkárosító telefonos csalásért szabtak ki szabadságvesztést – jelentette a Hszinhua kínai állami hírügynökség.
Vágólapra másolva!

A legsúlyosabb büntetést két tajvani állampolgár, Csang Kaj-min és Lin Csin-te kapta, fejenként 15 évet. A többi vádlottat különböző időtartamú elzárásra ítélték. A Hszinhua kínai állami hírügynökség nem tudatta, hogy a tajvaniak mellett milyen állampolgárságú a többi elítélt.

A bíróság közlése szerint a csalók csomagküldő szolgálatok, egészségbiztosítók munkatársainak, vagy hivatalos személyeknek adták ki magukat, így véve rá megkárosított áldozataikat arra, hogy pénzt utaljanak különböző bankszámlákra. A 85 csaló elismerte, hogy Kína szárazföldi részén

185 embert több mint 29 millió jüannel (mintegy 1 milliárd 200 millió forinttal) károsítottak meg.

A Hszinhua szerint a vádlottak nagy részét, több mint 70 embert – köztük a tajvaniakat – Kenyából toloncolták Kínába. Tajvan hevesen tiltakozott ez ellen. Tajpej szerint a lépés Peking kísérlete volt arra, hogy vitassa a szigetország fennhatóságát saját területe felett. Peking azt állítja, hogy az ügyben azért illetékes jogilag, mert az ügy áldozatai mind kínai állampolgárok, és a korábbi esetekben Tajvan nem büntetett elég nagy szigorral.

Tajvant, amely a kínai polgárháború 1949-es befejezése óta de facto önálló államként működik, ma mindössze 22 ország, többségükben szegény afrikai, karibi és csendes-óceáni állam ismeri el. Peking hosszú távú célja, az ország újraegyesítése érdekében minden lehetséges alkalommal igyekszik Tajvant diplomáciailag elszigetelni.