A járókelők közé hajtott egy autó Melbourne-ben

Melbourne, furgon a tömegbe hajtott, 2017.12.21. Flinders Street
A white SUV (L) sits in the middle of the road as police and emergency personnel work at the scene of where a car ran over pedestrians in Flinders Street in Melbourne on December 21, 2017. The car ploughed into a crowd in Australia's second-largest city on December 21, injuring at least a dozen people, some of them seriously, officials said. / AFP PHOTO / Mark Peterson
Vágólapra másolva!
Gyalogosok közé hajtott a csúcsforgalomban csütörtök reggel egy gépkocsi a melbourne-i Flinders Street-i pályaudvar közelében. Az incidensben 19 ember megsérült, köztük gyerekek is, többen súlyos állapotban vannak. A sofőrt és egy másik férfit őrízetbe vettek. A rendőrség szerint szándékos gázolás történt. Cikkünk frissül.
Vágólapra másolva!

A rendőrség közölte, hogy a gépkocsi vezetőjét őrizetbe vették. A Guardian ausztrál kiadása azt írja, hogy a sofőr mellett egy másik férfit is elfogtak a rendőrök.

A rendőrök lezárták a környéket Forrás:AFP/Anadolu Agency/Recep Sakar

A helyi médiában felvételeket lehetett látni, amelyeken egy hosszú ujjú öltözéket viselő férfit kirángattak egy kocsiból, egy másik, szakállas férfi pedig megbilincselve a járdán ült.

Szándékos gázolás volt

A legfrissebb értesülések szerint a gázolás után tizenhárom - más források szerint tizennégy - sérültet szállítottak kórházba, többek állapota súlyos.

Sérültek között több gyerek is van.

A rendőrség egyelőre nem nyilatkozott, hogy terrorcselekmény történt-e, de azt mondták, hogy

Russel Barrett, az ausztráliai Victoria szövetségi állam rendőrségének parancsnoka azt mondta, hogy a gázoló indítéka egyelőre nem ismert.

A fehér Suzuki fékezés nélkül hajtott a tömegbe Forrás: AFP/Mark Peterson

Creina O'Grady, a rendőrség szóvivője későbbre ígért részleteket.

A terelőoszlop állította meg

Szemtanúk elmondása szerint a fehér Suzuki városi terepjáró (SUV) a tilos jelzést figyelmen kívül hagyva,

óránkénti mintegy 100 kilométeres sebességgel a gyalogosok közé hajtott,

és csak akkor állt meg, amikor egy terelőoszlopnak ütközött. A történtek idején nagy volt a gyalogosforgalom, az emberek utolsó karácsonyi bevásárlásaikat intézték.

A hatóságok lezárták az állomás környékét, és arra kérték az embereket, hogy kerüljék el azt.

A Melbourne-i városvezetés a Twitteren azt írta, hogy törölték a későbbre tervezett karácsonyi rendezvényeket a városban.

Macolm Turnbull, ausztrál miniszterelnök sokkoló incidensnek nevezte a történteket, és azt írta Twitter- bejegyzésében, hogy a biztonsági erőkkel együtt dolgoznak az események hátterének felderítésében.

13 merényletkísérletet akadályoztak meg

Januárban Ausztrália második legnagyobb városában, alig pár száz méterre ettől a helytől, a Flinders Streeten szintén egy autós hajtott a tömegbe, hat ember halálát okozva, és harminc embert megsebesítve.

A sofőr, Dimitrious Gargasoulas ellen hat rendbeli emberölés miatt indult eljárás.

A januári támadás, bár nem volt terrorcselekmény, sokkolta az ausztrálokat. Canberra egyre jobban aggódik az esetleges terrortámadások miatt, a hatóságok 13 merényletkísérletet hiúsítottak meg az elmúlt években.

A kormány jelentést rendelt meg a nizzai merénylet után, idén augusztusban pedig a hatóságok kézikönyvet adtak ki arról, hogy hogyan lehet védekezni a gázolásos merényletekkel szemben. Az ajánlott intézkedések között szerepel úttorlaszok elhelyezése, kamerák telepítése, faültetés és szoborállítás, valamint gyors reagálásra kiképzett dolgozók jelenléte.

Melbourne-ben 140 betonoszlopot állítottak fel a városközpontban, hogy megállítsák a gázoló merénylőket.

Ausztráliában 2015 óta "magas" nemzetbiztonsági kockázati szint van érvényben, arra hivatkozva, hogy feltehetően ausztrálok is radikalizálódtak Iránban és Szíriában.

A nizzai terrortámadás után gázolásos merénylet történt 2016 decemberében Berlinben (12 halott), nemrégiben New Yorkban (8 halott), valamint 2017-ben London, Stockholm és Barcelona utcáin is.