Amerikában megszavazták a szövetségi kormány működtetéséhez szükséges összeget

Vágólapra másolva!
  Az amerikai kongresszus mindkét háza megszavazta csütörtök este a szövetségi kormány működtetéséhez átmeneti időre szükséges összeget, elkerülve ezzel a kormányzati intézmények leállását.
Vágólapra másolva!

A képviselőházban 231:188, a szenátusban pedig 66:32 arányban szavazták meg a kormányzati szervek és intézmények finanszírozását, ám nem a költségvetési év végéig, azaz 2018 szeptemberéig, hanem január 19-ig.

Így az ünnepek után, január elején Washingtonba visszatérő törvényhozóknak máris meg kell kezdeniük az egyeztetést a hosszú távú finanszírozásról.

Nem sikerült kompromisszumokra jutniuk a republikánusoknak és a demokratáknak más fontos finanszírozási kérdésekben sem: a több százezer fiatal illegális bevándorló sorsáról, az amerikai-mexikói határon építendő fal finanszírozásáról vagy az előző elnök, Barack Obama által bevezetett egészségügyi rendszer stabilizálásáról.

A csütörtök este elfogadott - és elemzők szerint sietősen megírt - törvény mindazonáltal néhány fontos, de kisebb horderejű kérdésben megoldást hozott.

Felszabadított több százmillió dollárt egy Alaszkában építendő új rakétabázisra és a nemrégiben történt balesetekben megrongálódott két hadihajó megjavítására.

A törvényben - szintén január 19-ig - meghosszabbították az Egyesült Államokon kívüli internetes kommunikációkat megfigyelő program érvényességét, és vele a finanszírozását is.

E törvénytől függetlenül a képviselőház még csütörtök délután elfogadott egy 81 milliárd dolláros "csomagot" a viharok, hurrikánok és tűzvészek sújtotta szövetségi államok és területek megsegítésére, ám erről a csomagról a szenátusban csak januárban voksolnak majd.