Új fejlemény az eltűnt tengeralattjáró ügyében

eltűnt tengeralattjáró
Buenos Aires, 2017. november 17. Az argentin haditengerészet által közreadott archív képen a német gyártmányú San Juan argentin tengeralattjáró Buenos Airesben. Az argentin haditengerészet 2017. november 17-én bejelentette, hogy két napja megszakadt a kapcsolata az Argentína déli partvidékén 44 fős legénységgel hajózó San Juannal. (MTI/EPA/Argentin haditengerészet)
Vágólapra másolva!
Találtak egy elsüllyedt objektumot, amely a San Juan tengeralattjáró is lehet, de akár egy szerencsétlenül járt halászhajóra is bukkanhatnak. Megfelelő technikai eszközökkel fogják megvizsgálni.
Vágólapra másolva!

Több mint egy hónap telt el azóta, hogy az argentin haditengerészet San Juan nevű tengeralattjárója életjelet adott magáról. A kapitány jelezte, hogy technikai problémájuk van, majd azt is, hogy megoldódott. A San Juan az illegális halászatot folytató hajók elriasztására járőrszolgálatot teljesített, de azt a parancsot kapta, hogy térjen vissza a Mar del Plata haditengerészeti bázisra, ahová viszont sohasem érkezett meg.

Az argentin haditengerészet által közreadott archív képen a német gyártmányú San Juan argentin tengeralattjáró látható Forrás: MTI/EPA

Az Atlanti-óceán déli részén öt Magyarországnyi területet vizsgálnak át nemzetközi segítséggel, hogy nyomára bukkanjanak a 60 méter hosszú tengeralattjárónak. Az AP jelentése szerint

most esélyt látnak rá, hogy megtalálták a San Juant.

Legalábbis az óceán egy bizonyos pontján nagyobb objektumot észleltek. Hamarosan a helyszínre érkezik az orosz Panther Plus dróntengeralattjáró, illetve egy amerikai oceanográfiai kutatóhajó, hogy a legfejlettebb technikai eszközökkel vizsgálja meg a helyszínt

A képen látható mini tengealattjáróval lehetséges a tengerfenék átvizsgálása Forrás: MTI/EPA

A San Juan tengeralattjárón 44 tagú legénység tartózkodott, és arról már mindenki letett, hogy túlélőt találjanak. Viszont fontos lenne megtalálni a tengeralattjárót, hogy végre fény derüljön a tragédia okára.

A legénység tagjainak hozzátartozói az argentin haditengerészetet vádolják azzal, hogy egy elavult, rossz műszaki állapotban lévő tengeralattjárón a halálba küldték a fedélzeten lévő katonákat.

A San Juan Németországban épült több harminc évvel ezelőtt. Igaz ugyan, hogy a közelmúltban felújították, de a világ haditengerészetei általában nem szoktak már ilyen idős tengeralattjárókat használni.