Kadhafi fia is indul a líbiai elnökválasztásokon

Emmanuel Macron, Fayez al-Sarraj, Khalifa Haftar, Párizs
French President Emmanuel Macron (C) looks on as Libyan Prime Minister Fayez al-Sarraj (L) shakes hands with General Khalifa Haftar (R), commander in the Libyan National Army (LNA), after talks aimed at easing tensions in Libya, in La Celle-Saint-Cloud, near Paris, on July 25, 2017. The two main rivals in conflict-ridden Libya are committed to a ceasefire and holding elections "as soon as possible", according to a draft statement released ahead of French-brokered talks today. The communique says Libya's UN-backed Prime Minister Fayez al-Sarraj and Khalifa Haftar, the military commander who controls the remote east of the vast country, accept that only a political solution can end the crisis. / AFP PHOTO / JACQUES DEMARTHON
Vágólapra másolva!
Annak ellenére, hogy már két éve – 2015. december 17. - aláírták Marokkóban a líbiai helyzet rendezéséről szóló egyezményt, annak még egyik pontját sem sikerült teljesíteni, konkrétan nem rendeztek népszavazást az új alkotmányról, továbbá parlamenti és államelnök-választásokat sem tartottak, írja az Al-Monitor nevű Amerikában működő, a Közel-Keletről tudósító hírcsatorna.
Vágólapra másolva!

Több kísérlet volt egy nemzeti egységkormány létrehozására, de ez a gyakorlatban kudarcot vallott. Két nagyobb és számos kisebb területet ellenőrző politikai vezetése van az országnak.

Ebből kiemelkedik, akit Fayez al-Sarraj vezette kormány, amelyiket az Egyesült Nemzetek Szervezete (ENSZ) és az Európai Unió is támogat. Elméletileg ő vezeti a nemzeti egységkormányát, de ezt a riválisai nem ismerik el, így csak a nyugati hatalmakra számíthat.

Líbia legnagyobb részét Khalifa Haftar tábornok ellenőrzi,

aki Oroszország és Egyiptom támogatását élvezi. Haftar a Nemzeti Hadsereg vezetője is.

Emmanuel Macron francia elnök, Fayez al-Sarraj líbiai miniszterelnök és Khalifa Haftar tábornok társaságában Forrás: AFP/Jacques Demarthon

Ghassan Salamé, az ENSZ libanoni származású megbízottja az elmúlt hónapokban minden érintett féllel próbált tárgyalni a parlamenti és államelnök- választások megrendezéséről. Legutóbb októberben, Tuniszban folytattak a résztvevők eredménytelen egyeztetéseket. Több más – elsősorban francia és olasz – diploma is próbálja meggyőzni a különböző feleket a voksoláson való részvételről.

Erre válaszul a Tripoliban lévő

Nemzeti Választási Bizottság bejelentette december 24-én, hogy legkésőbb 2018. szeptember 30.-ig megtartják mindkét választást.

Az ezzel kapcsolatos törvényről és feltételekről „természetesen" nem sikerült megállapodni.

Az országban sokan kettős állampolgársággal rendelkeznek, a jelenlegi választási törvény szerint ők szavazhatnak Líbiában is, de egy Moammer Kadhafi idejéből származó, 2010-es jogszabály kimondja, hogy ha valaki felveszi egy másik ország állampolgárságát, akkor elveszíti a líbiait. A helyzetet máig sem sikerült tisztázni. Ennek ellenére a Nemzeti Választási Bizottság már elindította a regisztrációt a következő voksolásra. Idáig kb. 1 millió ember regisztrált.

Al-Sarraj mindenképp indul a választásokon,

de az nem egyértelmű, hogy mit fog tenni Haftar tábornok, aki mostanában nagy ünnepségeket rendez és úgy tesz, mintha kampányolna.

Ráadásul december 18-án elrabolták majd kivégezték Mohamad Eshtewi, aki a biztonságosnak számító Misrata városának volt a polgármestere. Egyelőre nem világos, hogy kik voltak a tettesek, de fennáll annak a veszélye, hogy Misrata környékére is átterjednek a harcok.

A helyzetet az is komplikálja, hogy

Szajf al-Iszlám Kadhafi, a kivégzett korábbi diktátor, Moammer Kadhafi második fia is bejelentette, hogy indul az államelnök-választásokon,

mert az ENSZ ajánlásai lehetővé teszik, hogy az mérettesse meg magát, aki akarja. Al-Iszlám Kadhafi idén júniusig börtönbüntetését töltötte. A zavaros múltja ellenére számos törzs támogatja őt, közölte az Africanews nevű kongói hírportál.

Szajf al-Iszlám Kadhafi, köztársaságielnök-jelölt Forrás: AFP

A belpolitikai felfordulás közepette az országban virágzik a migrációs válsággal összefüggő emberkereskedelem és az illegális rabszolgáság intézménye is. Az olaszok és a franciák által támogatott Al-Sarraj megígérte az nyugatiaknak, hogy rendet tesz és megállítsa a Líbián át jövő migránsok áradatát, de erre egyelőre nem sok esély van.