Trump újabb ígérete teljesítésének lát neki

Hszi Csin-ping és Trump
(170407) -- MAR-A-LAGO, April 7, 2017 (Xinhua) -- Chinese President Xi Jinping (R) and his U.S. counterpart Donald Trump take a walk to further discuss bilateral cooperation issues in the Mar-a-Lago resort in Florida, the United States, April 7, 2017. The two leaders held their second round of talks here on Friday. (Xinhua/Lan Hongguang) (wyo)
Vágólapra másolva!
Donald Trump szankciókat vezethet be Kína ellen, mert nem tartja be a Világkereskedelmi Szervezetbe (WTO) való belépéskor vállalt kötelezettségeket.
Vágólapra másolva!

Január végéig az Egyesült Államok elnökének válaszolnia kell egyes amerikai cégeknek, amelyek azt követelik, hogy vezessenek be tarifákat és kvótákat a Kínából, valamint más ázsiai országokból származó napelemekre, autókra és mosógépekre.

Az USA Kereskedelmi Minisztériuma szerint,

az amerikai gyártók tisztességtelen játékszabályoknak estek áldozatul,

és ezért kereskedelmi korlátozásokat követelnek a fenti Kínából származó termékek esetében.

Donald Trump amerikai és Hszi Csin-ping kínai elnök Forrás: XINHUA/Xinhua News Agency/Lan Hongguang

Trump korlátozhatja az Egyesült Államokba irányuló kínai befektetéseket, addig, amíg a Világkereskedelmi Szervezet kivizsgálja, hogy a kommunista óriás megsértette-e a szellemi tulajdonjogokat, ez viszont azt jelentené, hogy akkor Amerika szegné meg a WTO szabályait.

Egy másik esetben azt vizsgálják, hogy rejt-e nemzetbiztonsági szempontból veszélyeket a kínai acél- és alumínium-behozatal növekedése.

Az USA-Kínai Gazdasági Tanács amerikai főtárgyalója, Robert Lightizer szerint

Kína kereskedelmi gyakorlatát nem lehet tárgyalások útján megváltoztatni,

látszólag közömbösek azzal szemben, hogy kockára teszik a legfontosabb kereskedelmi kapcsolatukat, amely évi 600 milliárd dollár hasznot hoz.

Még nem világos, hogy Trump meddig mehet el az egyik leglényegesebb kampányígéretének a betartásában, azaz megállítja az olcsó kínai áruk „invázióját". A múlt hónapban tett pekingi látogatása során az amerikai elnök nem a kommunista vezetést, hanem a saját elődeit hibáztatta az USA külkereskedelmi hiányáért.

A Világkereskedelmi Szervezet genfi központja, a "Nemzetek Palotája" Forrás: Getty Images/Harold Cunningham

Az Egyesült Államok külkereskedelmi hiánya tavaly még növekedett, de vannak jelek, melyek szerint ez változhat a jövőben.

A washingtoni tisztviselők úgy vélik, hogy

Kína nem tartja be a WTO szabályait,

hiszen a piac liberalizációja lelassult, sőt bizonyos esetekben a visszájára fordult. Mások szellemi tulajdonának a tisztelete sem javult. Most mindenki Trump döntésére vár.