Az Iszlám Állam elleni harc még nem ért véget

Iszlám állam Szíriában, Moszul, kivégzések, tankok
A soldier from the Syrian government forces flashes the "V" for victory sign in the eastern Syrian city of Deir Ezzor during an operation against Islamic State (IS) group jihadists on November 2, 2017. Syria's army and allied forces have taken full control of the eastern city of Deir Ezzor from the Islamic State group, Syrian state television said. / AFP PHOTO / STRINGER
Vágólapra másolva!
Felix Gedney, brit tábornok szerint – aki a nemzetközi koalíciós erők stratégiáért felelős helyettes parancsnoka – a Szíriai és Levantei Iszlám Állam (IÁ) elleni küzdelem tovább fog folytatódni, mert a hírhedt terrorszervezet egyes tagjai olyan szír területekre menekültek, amelyeket a szövetséges csapatok nem ellenőriznek, írja a brit konzervatív napilap, a The Telegraph.
Vágólapra másolva!

A brit tábornok azon a véleményen van, hogy a damaszkuszi kormány nem tesz eleget az IÁ harcosainak Szíria eldugottabb részeire való áttelepülésének a megakadályozása érdekében.

Felix Gedney azt nyilatkozta, hogy az Asszad elnök fennhatósága alatt lévő Daesh tartományon a terrorszervezet katonái szabadon vonulnak át, valószínűleg azért, mert a rezsim nem tudja, vagy nem akarja ellenőrizni ezt a területet.

A koalíciós erők egyik tagja a győzelmet ünnepli. Forrás: AFP/Stringer

Szerinte a szír rezsim feladata is az IÁ elleni harc, mivel a nemzetközi koalíció csak azokon a részeken tud fellépni a dzsihadisták ellen, amelyeket ők kontrolálnak.

Az Egyesült Államok vezette szövetséges erők

nem bombázzák az Asszad ellenőrzése alatt lévő országrészeket,

hogy ne provokáljanak ki konfliktust Oroszországgal.

A becslések értelmében nagyjából 1 000 - 2 000 Iszlám Állambeli harcos lehet a szír-iraki határ közelében, köztük természetesen külföldiek is.

Az Amerika által támogatott Szír Demokratikus Erők az Eufrátesz folyó keleti oldalán kontrolálnak területeket, és jelentéseik szerint sok menekülő dzsihadistát észlelnek, akik a folyó nyugati része felé mennek, amelyet a damaszkuszi kormány ellenőriz.

Az elmúlt hónapban két olyan incidens is volt, mikor

terroristák az Asszad fennhatósága alatt lévő területekről mentek át az Eufráteszen át keletre.

Az IÁ egykori harcosai ráadásul megtámadták a közelben fekvő, november elején visszafoglalt Deir Ezzor erődjét.

Deir Ezzor ostroma Forrás: AFP/Stringer

Gedney tábornok véleménye szerint a szír rezsim még azt sem képes megakadályozni, hogy

tehát Damaszkusz és Moszkva győzelemről szóló jelentései még koraiak voltak.

A Szír Demokratikus Erőknek és az iraki titkosszolgálatnak bár vannak jelentős eredményeik az IÁ ellen folytatott harcokban, de még sokat kell tenniük a végső győzelem érdekében - tette hozzá.

Annak ellenére, hogy a terrorszervezet elvesztette területeinek a 98%-át, még mindig próbálkozik toborzással és építkezéssel. Sokan közülük a civil lakosság körében akarnak elvegyülni, de így csak még veszélyesebbek lesznek.

A jövőben áttehetik központjukat más bukott államokba is, mint például Afganisztánba, Líbiába

vagy valamelyik fekete-afrikai országba.

Jim Mattis, amerikai védelmi miniszter szerint hazája addig fog harcolni az Iszlám Állam ellen, míg a terroristák folytatni akarják a küzdelmet, a végcél pedig a szervezet újjáépítésének a megakadályozása.

Az iraki Moszul városa Forrás: AFP/George Ourfalian

Gedney tábornok még azt hangsúlyozta, hogy a damaszkuszi és bagdadi kormányoknak vissza kell nyerniük a legitimitásukat az állampolgáraik előtt, ez pedig csak akkor sikerülhet, ha bebizonyítják, hogy ők sokkal jobban tudnak kormányozni, mint az IÁ tagjai. Ha ez sikerül, akkor a terrorszervezet újbóli megerősödésétől sem kell tartani.