Indiában betiltanák a muszlim „villámválást”

Vágólapra másolva!
Az indiai parlament alsóháza elfogadott egy törvénytervezetet, amely lehetővé tenné azoknak a muszlim férfiaknak a büntethetőségét, akik az úgynevezett „villámválással” elhagyják feleségüket. A jogszabálytervezetet a felsőházhoz küldik tovább, ahol várhatóan ugyancsak jóvá fogják hagyni.
Vágólapra másolva!

A gyakorlat szerint egy muszlim férjnek, ha el akar válni a feleségétől, csak annyit kell tennie, hogy

háromszor kimondja: „talák”.

A szó arabul válást jelent.

A „tripla talák” gyakorlatát augusztusban már alkotmányellenesnek találta az indiai legfelsőbb bíróság, és felkérte az újdelhi kormányt, hogy hozzon törvényt a megszüntetésére.

A legfelsőbb bíróságnak a gyakorlatra vonatkozó vizsgálatát hét indiai muszlim nő kezdeményezte, miután férjeik pillanatok alatt, e szó háromszori kiejtésével elváltak tőlük.

Narendra Modi indiai miniszterelnök többször is bírálta már a gyakorlatot, amelyet a muszlim nők elnyomásának nevezett.

Pakisztánban már betiltották

Indiában él a világ egyik legnagyobb muszlim közössége, 155 millióan vannak. Ők családjogi kérdésekben a muszlim magánjogot tekintik irányadónak. Az Indiában több évtizedes múlttal rendelkező

"tripla talákról" sem a Korán, sem a muszlim jog, a saría nem tesz említést.

Muszlim jogtudósok szerint a saría világosan szabályozza a válást, és a folyamatnak három hónapig kell tartania, ami lehetőséget ad arra, hogy a férj és a feleség elgondolkodjon, és esetleg kibéküljenek.

Az Indiával szomszédos, többségében muzulmán lakosságú Pakisztánban és Bangladesben már betiltották a tripla talákot.