Az új lengyel kormányfő ellenzi a kvótarendszert

Poland Minister Mateusz Morawiecki Warszawa Warsaw Poland Polska Polish Polski premier prezes rady ministrow prime minitser pm new expected tipped to replace OFFICE Mateusz Morawiecki MINISTER nowym premierem nowy premier Minister of Economic Development
Mateusz Morawiecki, Polish Minister of Economic Development and Minister of Finance in Warsaw, Poland on 16 February 2016 (Photo by Mateusz Wlodarczyk/NurPhoto)
Vágólapra másolva!
Jottányit sem változott a lengyel álláspont a menekültátirányítás ügyében - hangsúlyozta vasárnapi Twitter-bejegyzésében Mateusz Morawiecki új lengyel kormányfő, hozzáfűzve, hogy ez a hozzáállás változatlan marad a január elejére általa tervezett kormányátalakítás után is.
Vágólapra másolva!

Lengyelország kezdettől fogva ellenzi a menekültátirányítási mechanizmust, mutatott rá Morawiecki, aki úgy látja, hogy a kvóták

Mateusz Morawiecki Forrás: NurPhoto/Mateusz Wlodarczyk/NurPhoto/Mateusz Wlodarczyk

Aláhúzta: Varsó nem egyezik bele, hogy olyan "hibás javaslatokat" erőltessenek rá, amelyek a problémát nem a gyökereinél fogva oldják meg.

Az Európai Bizottság december elején a harmadik, bírósági szakaszba léptette a menekültkvóta elutasítása miatt Budapest és Prága mellett Varsóval szemben is megindított kötelezettségszegési eljárást.

Morawiecki december végén "új nyitást" jelentett be a Brüsszel iránti politikában. Nem hivatalos jelentések szerint a december 11-én kormányfői tisztségébe beiktatott Morawiecki vízkereszt után ismerteti a kormányátalakítás további részleteit.

Kommentátorok szerint ennek keretében külpolitikai stílusváltás is valószínű.

A menekültek befogadásának témája az utóbbi napokban elevenedett fel a lengyel sajtóban az új lengyel kormányfő édesapjának egyik sajtónyilatkozata nyomán. Kornel Morawiecki, a lengyel alsóház jelenlegi korelnöke, a rendszerváltás előtti antikommunista ellenzék legendás alakja - aki a szejmben egy kisebb, a független képviselőket tömörítő csoportosulás vezetője - a Rzeczpospolita független jobboldali napilapnak csütörtökön elmondta

Lengyelországnak az úgynevezett humanitárius folyosókat kellene megnyitnia.

Ezt a megoldást - amely keretében kisebb számú menekültet, főleg betegeket, családokat fogadnának be a közel-keleti táborokból - egyes lengyel püspökök is szorgalmazzák.
A kormányzó Jog és Igazságosság (PiS) több politikusa Kornel Morawiecki szavaira reagálva kizárta, hogy Varsó változtatna migrációs politikáján.