Vizsgálják az amerikai bírók zaklatásos ügyeit is

2018.01.01. 09:08

Az Egyesült Államok legfelsőbb bírósága munkacsoportot hoz létre a bírói karnál és általában az igazságszolgáltatásnál történt szexuális zaklatási esetek kivizsgálására - jelentette be éves jelentésében John Roberts, a szövetségi legfelsőbb bíróság vezetője.

Az alkotmánybíróság szerepét ellátó szövetségi legfelsőbb bíróság vezetője a jelentésben a többi között leszögezte: a 2018-as évet a bíróság azzal kezdi, hogy

körültekintően felméri, vajon a bírói kar viselkedési kódexe, valamint a nem megfelelő viselkedés feltárása és korrigálása példaszerű munkahelyet biztosít-e minden egyes bíró és bírósági alkalmazott számára".

John Roberts hangsúlyozta, hogy az elmúlt hónapokban nyilvánosságra került szexuális zaklatási ügyek jelezték a probléma mélységét, és az elmúlt hetekben történtek arra utalnak, "a bírói kar sem mentes" ezektől az ügyektől.
A főbíró ugyan nem nevezett meg konkrét esetet a jelentésében, de tény: december közepén Kaliforniában benyújtotta lemondását a szövetségi fellebbviteli bíróság vezetője, Alex Kozinski, akit mintegy

15 volt és jelenlegi munkatársa vádolt meg szexuális zaklatással. Az ellene felhozott vádak nyomán Kozinski 35 évi bírói munka után nyugállományba vonult.

Roberts főbíró bejelentette: már felkérte a legfelsőbb bíróság adminisztratív ügyekkel foglalkozó hivatalának igazgatóját, hogy állítsa fel az ezekkel az ügyekkel foglalkozó munkacsoportot.