Ugandában megszüntették az elnökké választás korhatárát korlátozó törvényt

2018.01.02. 17:47

Jóváhagyta az elnöki korhatár korlátozását eltörlő törvényt az 1986 óta hivatalban lévő Yoweri Museveni ugandai elnök, így 2021-ben ismét indulhat az elnökválasztáson - közölte kedden az államfő szóvivője, Don Wanyama.

A 73 éves államfő december 27-én hagyta jóvá a törvényt.
Az előző törvény jellegénél fogva diszkriminatív volt, és ezt a módosítást az ugandaiak érdekében fogadtuk el - tette hozzá az elnöki szóvivő, Don Wanyama.

A vitatott alkotmányreformot, amely megszünteti a korábbi 75 éves korhatárt, amely fölött nem volt államfővé választható senki, december 20-án fogadta el a kormánypárt képviselői által uralt parlament.
A módosítás ismét korlátozza az elnöki mandátumok számát.

A korlátozást 2005-ben szüntették meg, de az új korlátozás, amelynek értelmében csak kétszer töltheti be valaki az elnöki tisztséget, csak a következő választás után lép életbe, így Yoweri Museveni még kétszer lehet államfő.

Az 1986 óta hivatalban lévő, 73 éves Yoweri Museveni ugandai elnököt ábrázoló plakátokat égetnek az ellenzéki Fórum a Demokratikus Változásért (FDC) párt támogatói egy kampalai kampányrendezvényen.Forrás: MTI/EPA/Dai Kurokawa

Kizza Besigye, az ellenzék vezetője szerint a törvény jóváhagyása nem meglepetés, hanem jól összehangolt terv, amellyel Museveni élete végéig elnök maradhat.

Museveni az alkotmányos csalás fő kedvezményezettje- mondta sajtótájékoztatóján Besigye.

A törvény értelmében öt évről hétre emelkedik a parlamenti képviselők mandátuma, így a következő parlamenti választásra csak 2023-ban kerül sor.

Motorkerékpáros taxisok várakoznak utasra az ugandai fővárosban, Kampalában, miután 2016 februárjában a választási bizottság ismét az eddigi államfőt, Yoweri Musevenit nyilvánítota az ugandai elnökválasztás győztesének. Az ellenzék vitatta az eredményt.Forrás: MTI/EPA/Kurokava Dai

A 21 éve hivatalban lévő Museveni nem először próbálkozik hatalma megtartásával.

2005-ben úgy módosították az alkotmányt, hogy eltörölték a legfeljebb két elnöki mandátumra vonatkozó módosítást.

Az elnök akkor arra hivatkozott, hogy a parlament független, és a nép akaratát tartja tiszteletben,és ezt az érvet most, 12 évvel később is megismételte.