Iránban véget ért a lázadás a Forradalmi Gárda vezére szerint

Horizontal
Iranian Revolutionary Guards commander Brigadier General Mohammad Ali Jafari holds a press conference in Tehran on September 16, 2012. Jafari said members of his elite special operations unit, the Quds Force, are present in Syria and Lebanon but only to provide "counsel." AFP PHOTO/ATTA KENARE / AFP PHOTO / ATTA KENARE
Vágólapra másolva!
Az iráni Forradalmi Gárda parancsnoka, Mohammad Ali Dzsafari tábornok szerdán nyilatkozatban biztosított mindenkit arról, hogy módjában áll bejelenteni "a lázadás végét".
Vágólapra másolva!

A tábornok az Irán-szerte múlt csütörtök óta tartó, kezdetben a gazdasági nehézségek elleni, majd a rendszer távozását követelő tiltakozási hullámra utalt.

"Ebben a lázadó mozgalomban legfeljebb 1500 fős gyűlések voltak, és

a lázadó tényezők létszáma országszerte összesen nem haladta meg a 15 ezer főt"

- tette hozzá a tábornok a Forradalmi Gárda honlapja szerint.

A megmozdulást szervezők nagy része az ellenforradalmároktól és a népi mudzsahidektől kapott kiképzést a tábornok szerint. Mint mondta, őket őrizetbe vették, és eljárás indul ellenük.

Mohammad Ali Dzsafari, az iráni Forradalmi Gárda vezetője Forrás: AFP/Atta Kenare

Dzsafari hozzátette:

"Köszönetet kell mondani a nagy iráni népnek, mert az emberek, mihelyst megértették, hogy a külföldiek és a lázadók keze van a dologban, a gazdasági problémák ellenére más utat választottak, hogy megvédjék a forradalom és az iszlám köztársaság értékeit" - szögezte le a tábornok.

Rendszerpárti tüntetők tízezrei gyűltek össze ma Irán több nagyvárosában,

hogy elítéljék a "zavargásokat". További tüntetéseket szerveznek csütörtökre Iszfahánba és Meshedbe a hatalom támogatására és az elmúlt napok erőszakcselekményeinek elítélésére.