Központi helyre kerülnek a talált tárgyak Bécsben

2018.01.03. 16:39

Bécs szeretné megkönnyíteni azok dolgát, akik elveszítették valamilyen értéktárgyukat. Ezért 2018. január másodika óta egy központi helyre, a Fundservice Wien központi telephelyére kerül minden olyan tárgy, amit az utcán, vagy a tömegközlekedési eszközökön találtak meg.

Mindegy, hogy hol veszítette el tárcáját, esernyőjét, telefonját vagy aktatáskáját Bécsben, mostantól egy
helyen kell keresnie. A város összevonta a különböző illetékességi körökhöz tartozó "Talált
Tárgyak Osztályait" és egy központi helyen gyűjti össze ez elveszett értéktárgyakat.

A tulajdonosok gyorsabb felkutatása érdekében ennek a központi Fundservice-nek ráadásul közvetlen hozzáférése van a központi lakcímnyilvántartóhoz, így az elvesztett iratok például akár 1-2 napon belül visszakerülhetnek a gazdájukhoz.

A Fundservice-nek közvetlen hozzáférése van a központi lakcímnyilvántartóhoz, így az elvesztett iratok például akár 1-2 napon belül visszakerülhetnek a gazdájukhoz.Forrás: PID/Christian Fürthner/Christian Fuerthner


Bécsben évente több tízezer érték kallódik el útközben, 2017-ben például csak a bécsi közlekedési vállalat, a Wiener Linien járatain 30 ezer értéktárgyat hagyott el az utazóközönség.

A különböző telephelyek összevonásával a tulajdonosok dolgát szeretnék megkönnyíteni, akiknek
már elég egy helyen érdeklődniük az elvesztett értékeik után.

Bécsben évente több tízezer érték kallódik el útközben.Forrás: PID/Christian Fürthner/Christian Fuerthner

 A becsületes megtalálónak továbbra is több lehetősége van, hogy leadja a talált eszközöket, kisebb értékű tárgyak esetén akár a Wiener Linien munkatársaihoz is fordulhat.

Az osztrák fővárosban ezen kívül összesen 100 úgynevezett Fundbox (talált tárgyak doboza), illetve személyes ügyfélszolgálat is fogadja a talált tárgyakat.

Ezek elsősorban a rendőrörsök közelében találhatók, de fel vannak tüntetve a wien.at weboldalának hivatalos térképén is. A nagyobb értékű tárgyakat, pl. pénztárcákat, fényképezőgépeket, mobiltelefonokat és ékszereket viszont csak személyesen lehet leadni az ügyfélszolgálatokon, vagy a központi telephelyen.