Szabadon engedik a politikai foglyokat Etiópiában

2018.01.03. 14:52

Hajlemariam Deszalegn etióp miniszterelnök ma bejelentette, hogy szabadon engedik a politikai foglyokat, és bezáratják a tábort, amelyben jelenleg fogva tartják őket, hogy "szélesítsék a demokratikus teret mindenki számára", bármit is jelentsen ez Etiópiában. 

"A büntetőeljárásban érintett és őrizet alatt álló, politikai okokból elítéltek kiszabadulnak, a hírhedt Maekelavi fogolytábort pedig bezárják és múzeummá alakítják át" - mondta a kormányfő.

Hajlemariam Deszalegn etióp miniszterelnökForrás: Anadolu Agency/2017 Anadolu Agency/Ebrahim Hamid

Jogvédő és ellenzéki csoportok Etiópiában rendszeresen követelték a politikai foglyok szabadon bocsátását, akiket - állításuk szerint - koholt vádak és pusztán eltérő véleményük miatt vettek őrizetbe a hatóságok.

A kelet-afrikai országban a börtönbe zártpolitikai foglyok között van Bekele Gerba ellenzéki vezető. Az ellenzéki politikusokon kívül számos, a kormányt bíráló újságírót is fogva tartanak.

A szélesebb körű szabadságjogokat követelő tüntetéseken a jelentések szerint az elmúlt hónapokban több százan vesztették életüket és tízezreket vettek őrizetbe.

A kormányellenes tüntetések az elmúlt hónapokban szinte mindennapossá váltak Oromia és Amhara államokban, később pedig átterjedtek Etiópia egyéb részeire is, aminek következtében több hónapra szükségállapotot vezettek be, amelyet azóta már feloldottak.