Három bolgár megye egyesülni akar Romániával

bulgária, megyék csatlakoznának romániához, térkép, románia
Vágólapra másolva!
Három észak-nyugat bulgáriai megye nemzeti konzultációt akar a Szófiától való elszakadásról, továbbá felmerült a térség egyesülése Romániával is. A hír ma jelent meg a Digi 24 nevű román tévéadón, ők a bolgár NOVA televízióra hivatkoznak. 
Vágólapra másolva!

Az ügy kezdeményezője egy bizonyos Borisz Kamenov, akiről nem sok mindent lehet tudni, de

elképzelhető, hogy a román titkosszolgálatnak (SRI) dolgozik.

Szerinte az őseik bátran harcoltak az oszmán-törökök ellen is, és most nem riadnak vissza attól, hogy hallassák a hangjukat. A jövőben nem szeretnének egy olyan országban élni, mint Bulgária és az igazi demokráciáért kívánnak küzdeni, bármit is jelentsen ez.

Kamenov azon a véleményen van, hogy a román igazságszolgáltatás sokkal fejlettebb, mint a bolgár, de először „csak" függetlenedni akarnak, utána szeretnének egyesülni Romániával.

Azzal kapcsolatban, hogy a román demokrácia és igazságügyi rendszer mennyire lehetnek fejlettek

jó bizonyítéknak tekinthetőek az igazságügyi törvények önkényes módosításai,

amik kiváltották az Európai Unió és az Egyesült Államok leghevesebb tiltakozását, a helyi sajtó pedig emiatt maffiaállamnak nevezte Romániát.

A "szakadár" bolgár régió. Forrás: Origo

Vidin, Vratsa és Montana megyék területe kb. 10 ezer négyzetkilométer, lakossága pedig majdnem félmillió. A bolgár törvények értelmében lehet regionális népszavazást rendezni, ha elégendő aláírást gyűjtenek össze a kezdeményezők, de

az ország területi integritásának a csorbításáról nem lehet voksolni.

A műsorvezető azon kérdésére, hogy a három megye egy Katalóniához hasonló szeparatista régió lehetne-e, azt válaszolta: ahhoz előbb szükség lenne egy Carles Puigdemont kaliberű politikushoz.