Kevesebb iráni tüntetést hoztak nyilvánosságra

Vágólapra másolva!
Csökkent a nyilvánosságra kerülő tüntetések száma Iránban csütörtökre virradóra a korábbi napokhoz képest, de az AP hírügynökség szerint nem lehet tudni, hogy számuk valóban kevesebb lett, vagy csak a közösségi médiában megjelent magánbeszámolók és képek száma csökkent, mert a kormány blokkolja ezek felrakását.
Vágólapra másolva!

Mindenesetre Teherán utcái csendesek és üresek voltak az éjjel – tette hozzá az AP.

Szerda este a Forradalmi Gárda parancsnoka, Mohammad Ali Dzsafari tábornok közölte, hogy "a lázadásnak vége", amivel az Irán-szerte múlt csütörtök óta tartó, kezdetben a gazdasági nehézségek elleni, majd a politikai vezetés távozását követelő tiltakozási hullámra utalt.

"Ebben a lázadó mozgalomban legfeljebb 1500 fős gyűlések voltak, és a lázadó tényezők létszáma országszerte összesen nem haladta meg a 15 ezer főt" – tette hozzá a tábornok a Forradalmi Gárda honlapja szerint. A lázadást szervezők nagy része az ellenforradalmároktól és a népi mudzsahidektől kapott kiképzést a tábornok szerint. Mint mondta, őket őrizetbe vették, és eljárás indul ellenük. Az Egyesült Államok is több ezer embert kiképzett, hogy "szítsák az iráni zavargásokat."

Szerdán tucatnyi városban rendszerpárti tüntetők tízezrei gyűltek össze, hogy elítéljék a "zavargásokat". További hasonló tüntetéseket szerveztek csütörtökre Iszfahánba és Meshedbe a hatalom támogatására és az elmúlt napok erőszakcselekményeinek elítélésére.

A külföldi száműzetésben élő Sirin Ebádi, Nobel-békedíjas iráni emberi jogi és békeaktivista, jogász az as-Sark al-Aúszat című pánarab napilapban csütörtökön megjelent interjújában polgári engedetlenségre szólította fel az iráni népet, valamint arra, hogy ne hagyja abba a rendszerellenes tüntetéseket. Ebádi szerint az irániaknak tömegesen meg kellene tagadniuk a közműszámlák és az adók befizetését, valamint kivenni a pénzüket az állami bankokból, hogy gazdasági nyomást gyakoroljanak a kormányra, rákényszerítsék arra, hogy teljesítse, ne pedig erőszakkal elnyomja követeléseiket.